Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Korupcia z Gorily siaha až do Rakúska: Pranie špinavých peňazí v banke!

BRATISLAVA – Slovenská Gorila udrela už aj u našich západných susedov. V údajnom spise Gorila sa totiž objavujú aj tri rakúske firmy. Letisko Viedeň, Raiffeisen Zentralbank (RZB) a Meinl Bank sa tak dostali do podozrenia z korumpovania.

Vo februári sa objavil v rakúskom denníku Die Presse článok s názvom Österreicher im slowakischen Morast, čo v preklade znamená Rakúšania v slovenskom bahne. Tento príspevok prevzali viaceré spravodajské portály v Rakúsku aj Nemecku. Po dlhom čase tak bolo počuť o Slovensku v rakúskom médiu aj v inej súvislosti ako o jadrovej elektrárni Mochovce či slovenských zlodejoch v pohraničných obciach.

Pozornosť v článku zamerali na plánovaný predaj väčšinového podielu Letiska Bratislava, o ktorý sa zaujímalo Letisko Viedeň v roku 2006. RZB tu figuroval ako silný finančný partner a viedenské letisko zase ako schopný partner, ktorý disponoval potrebným know-how. Napriek tomu do konzorcia TwoOne vstúpila ako tretí partner finančná skupina Penta, ktorá v oblasti letectva nemala skúsenosti. Jej úlohou však podľa Die Presse bolo dostať sa vďaka jej dobrým kontaktom na vládne strany, s ktorými mala dohodnúť a zabezpečiť, aby výberové konanie prebehlo podľa predstáv.

Súkromnú Meinl Bank vykresľuje údajný spis SIS ako banku s dlhoročným prepojením a maximálnou dôverou k spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi. „Spolupracovali už pri privatizácii Banky Slovakia. Vtedy zastupovala Meinl Bank záujmy Penty, ak by sa na to prišlo, Meinl Bank by riskovala problémy. Medzi Meinl Bank a Haščákom je maximálna dôvera. Haščák perie cez Meinl Bank svoje peniaze v zahraničí,“ uvádza spis.

Banku Slovakia odkúpila rakúska banka v roku 2003 a v roku 2007 ju priamo prevzala Penta. Obvinenia však rakúska banka odmieta. „Tieto klebety sú bez akéhokoľvek podkladu. Zrejme tu ide o výplod vnútropolitického sporu,“ uviedol pre Die Presse hovorca Meinl Bank Thomas Huemer.

V prípade Letiska Viedeň hovorca Peter Kleemann upozorňuje na to, že bolo logické do konzorcia TwoOne zobrať lokálneho partnera. „Letisko Viedeň sa zaujímalo o projekt bratislavského letiska, nemalo však žiadne skúsenosti na slovenskom trhu. Aj z dôvodu zníženia rizika malo zmysel, pribrať ďalších partnerov,“ uviedol. Podobne sa k celej veci vyjadril aj hovorca RZB Martin Schreiber. RZB nechce byť zodpovedná za to, že Penta bola súčasťou obchodu. Spájanie s korupciou odmieta aj samotná Penta.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu