Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalší škandál Penty: Z finančnej skupiny unikli osobné údaje o 2 200 ľuďoch!

Zoznam dokumentov, ktoré sú v databáze
Zoznam dokumentov, ktoré sú v databáze (Zdroj: zive.cz)

BRATISLAVA/PRAHA - Investičná skupina Penta Investments, ktorá sa rozhodla bojovať proti "nepravdivosti" spisu Gorila všetkými dostupnými prostriedkami, by čo najskôr mala vyriešiť vlastný kiks. Hoci súd na jej žiadosť rozhodol o pozastavení vydania knihy od novinára Toma Nicholsona a spoločnosť podala žaloby na Facebook, Tumblr či hostingovú spoločnosti Websupport, na jej stránke sa dajú nájsť životopisy vyše dvetisíc ľudí, ktoré verejne vystavuje. Ak ste sa niekedy uchádzali o prácu v Pente, je dosť možné, že aj ten váš.

Penta od súdu s Facebookom kvôli šíreniu "nepodložených" informácií nakoniec upustila. Žaloba síce bola pripravená, ale stiahnutá z dôvodu mizivej šance na úspech. Blogovacia služba Tumblr a Websupport však toľko šťastia nemali. Previnili sa vraj tým, že ich prostredníctvom bol zverejnený spis kauzy Gorila bez dodatočných informácií ako je stav vyšetrovania, alebo preukázanie pravdivosti dokumentu.

Na blogu anonymného užívateľa založenom na Tumblr sa spis objavil po prvýkrát a Websupport poskytuje hosting a domény mnohým slovenským webom, kde sa spis rozšíril.

Penta sa týmito krokmi dostala do pozornosti aktivistov hnutia Anonymous, ktorí opakovane napádajú jej web a stránky poisťovne a bánk, ktoré jej patria. Pátranie po verejne dostupných informáciách na serveri Penty potom odhalilo závažné pochybenia.

Na webe Penty je k dispozícii 2 200 životopisov ľudí vrátane podrobných súkromných informácií a kontaktov. Ide o databázu uchádzačov o pracovné pozície. Portálu zive.cz poslal tento dôkaz jeden z členov Anonymous. Po otvorení odkazu sa dá dostať do nezabezpečenej databázy, v ktorej sú čerstvé údaje z minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu