Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podľa polície bol protest pokojný: Zasiahli len proti futbalovým chuligánom a anarchistom!

Protest sa zvrhol až pred budovou Národnej rady Zobraziť galériu (8)
Protest sa zvrhol až pred budovou Národnej rady

BRATISLAVA – Polícia zverejnila stanovisko k včerajšiemu zhromaždeniu Gorila 2 v Bratislave. Podľa správy boli zatknutí siedmi ľudia, zranení štyria policajti ale celkovo hodnotí organizáciu demonštrácie ako ukážkovú a bezproblémovú. Dôvodom záverečných potýčok agresivita iba malej skupiny extrémistov. Prečítajte si, ako protest polícia zhodnotila vo svojej správe.

V súvislosti s verejným zhromaždením na Námestí SNP v Bratislave sme nezaznamenali narušenie verejného poriadku. Účastníci verejného zhromaždenia dodržiavali ustanovenia zákona o zhromažďovacom práve a zásah zo strany polície nebol potrebný.

Krátko po 16.00 hod bola obmedzená premávka pre mestskú hromadnú, ako aj osobnú dopravu priamo na námestí a Obchodnej ulici. Po presune účastníkov na Námestie slobody bola premávka opäť obnovená.

Gorila - BRAITSLAVA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Krátko pred 17.30 hod sa verejné zhromaždenie presunulo na Námeste slobody pred budovu Úradu vlády. Tu sa k nemu pridali ďalší účastníci. Prejavy účastníkov pred budovou Úradu vlády polícia vyhodnotila a nepristúpila k vykonaniu služobného zákroku.

Gorila - BRATISLAVA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: foto:topky.sk)

Približne o 18.00 hod polícia oslovila zvolávateľa, aby zvážil ukončenie zhromaždenia. Túto radu zvolávateľka poslúchla a vyzvala účastníkov, aby sa rozišli.

Časť účastníkov sa približne o 18.30 hod podľa výzy rozišla a časť sa spolu s ďalšími osobami presunula k Národnej rade.

Krátko pred 19.00 hod policajti vyzvali účastníkov zhromaždenia pred budovou Národnej rady, aby sa rozišli a aby sa nedopúšťali protiprávnej činnosti. V priebehu ďalších minút policajti opätovne vyzývali zhromaždených, aby sa rozišli a aby prestali hádzať predmety, ktorými by mohli byť zranené iné osoby. Napriek tomu, že policajti upozornili prítomných, že ich zhromaždenie nie je ohlásené a dopúšťajú sa protiprávneho konania, osoby začali ničiť zábrany ochranného pásma a priestor neopustili. V snahe zabezpečiť realizáciu práva na zhromažďovanie a slobodu prejavu, polícia k vykonaniu služobného zákroku nepristúpila.

Gorila Bratislava
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk)

Krátko pred 20.00 hodinou, keď sa agresivita zhromaždenia stupňovala, osoby sa opätovne dopúšťali protiprávneho konania a hrozilo, že dôjde k zraneniam hádzanými predmetmi (kartóny vajec, dlažobné kocky, sklené fľaše), polícia opäť vyzvala osoby, aby sa rozišli a poučila ich, že v prípade neuposlúchnutia budú použité donucovacie prostriedky. Vzhľadom na to, že osoby začali útočiť a poškodzovať vodnú striekačku, pristúpili sme k jej použitiu. Časť účastníkov sa rozišla, časť útočila na policajtov, ktorí dav vytláčali z priestoru pred Národnou radou.

Gorila BRATISLAVA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk)

Osoby začali opätovne na policajtov útočiť dlažobnými kockami a policajti za účelom ich rozptýlenia použili zásahovú rozbušku. Následne sme obnovili narušený verejný poriadok.

Počas služobného zákroku pred budovou Národnej rady sme predviedli celkovo sedem osôb. Päť z dôvodu podozrenia zo spáchania priestupku proti verejnému poriadku a proti majetku. Dve osoby neuposlúchli výzvu polície.

Gorila 2
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Počas výkonu služby boli zranení štyria policajti. Jeden z nich utrpel zranenia pri výbuchu pyrotechniky, ktorú zhromaždení hádzali pred budovou Úradu vlády a traja boli zasiahnutí dlžobnou kockou pred Národnou radou. Doposiaľ nemáme žiadne informácie o tom, že by v dôsledku vykonania lužobného zákroku došlo k zraneniu niektorého z účatníkov.

Gorila 2
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Po odchode účastníkov spred Národnej rady policajti prostredníctvom správcu komnikácie okamžite zabezpečili odstránenie znečistenia vozovky. Krátko pred 22.00 hod bola obnovená aj premávka na Mudroňovej ulici a ulici Palisády, ktoré boli od 18.20 hod uzavreté.

Gorila 2
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Na ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetoku občanov dohliadalo včera v hlavnom meste potrebný počet policajtov. Týto si v plnej miere plnili úlohy, ktoré im v tejto súvislosti vyplývajú zo zákona. Služobný zákrok sme vykonali až vo chvíli, keď bolo ohrozené zdravie a majetok voči osobám, ktoré nerešpektovali ani opakované výzvy. Tieto osoby sa pred budovou Národnej rady zhromaždili bez splnenia zákonných povinností a cieľom ich zhromaždenia nebola realizácia práva na zhromažďovanie a slobodu prejavu. Nachádzali sa medzi nimi fanúšikovia viacerých futbalových klubov a prívrženci rôznych extrémistických skupín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu