Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nereagovať na protest je pre politikov výhodné, tvrdí sociológ

V uliciach Bratislavy protestovali tisíce demonštrantov
V uliciach Bratislavy protestovali tisíce demonštrantov (Zdroj: www.foto.mows.sk)

BRATISLAVA - Politici minulotýždňový protest pre kauzu Gorila určite postrehli, podľa všetkého sa však rozhodli, že si ho veľmi všímať nebudú a že naň nebudú reagovať. Tvrdí to sociológ Pavel Haulík, podľa ktorého to môže byť účinná taktika v prípade, že protesty sa už nebudú opakovať a narastajúci tlak na vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti sa vytratí.

"Politici zareagovali tak, ako je to pre nich výhodné," povedal Haulík. Na slovenské pomery podľa sociológa protestovalo pomerne veľa ľudí. Haulík si však nie je istý, či ľudia v odhodlaní protestovať vydržia. "Skôr by som odhadoval, že vzhľadom na to, že to nemá nejakú výraznú organizačnú štruktúru za sebou, že to bude skôr klesať, ako by sa to zväčšovalo," dodal sociológ. Ak by však na verejnosť prenikli nejaké nové informácie, môže sa to podľa Haulíka zmeniť.

Sociológ za veľkú slabinu považuje, že organizátori protestu formulovali svoje požiadavky veľmi nekonkrétne. "Tie požiadavky sú organizačne ťažko realizovateľné, málo konkrétne, tým aj ťažšie vynútiteľné a je tu problém dať ich do súladu s ústavou," doplnil. Požiadavka protestujúcich presunúť voľby z marca na september je podľa Haulíka navyše nereálna. "Čo by sa zmenilo? Máme precedens v Čechách, kde vládla úradnícka vláda veľmi dlho, ale ten stav sa nevyriešil," myslí si Haulík, podľa ktorého je dnes naopak žiaduce, aby boli voľby čím skôr. Ľudia, ktorí sa pre kauzu rozhodnú nevoliť alebo voliť menšie strany, môžu podľa sociológa v konečnom dôsledku pomôcť starým stranám. "Množstvo hlasov, ktoré sa budú rozdeľovať, sa zvýši a tým môžu pomôcť starým stranám, keďže tie prepadnuté hlasy pôjdu nakoniec im," uzavrel.

Na prvom verejnom proteste pre kauzu Gorila bolo v piatok v Bratislave niekoľko tisíc ľudí. Z Námestia SNP sa presunuli k Prezidentskému palácu, protest sa skončil pred bránami Národnej rady SR. Grassalkovičov palác ako aj budovu parlamentu dav obhádzal desiatkami banánov a opakovane kričal "vlastizrada" či "odstúpiť". Protestujúci svoje požiadavky zhrnuli v desiatich bodoch. Chcú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých orgánov a osôb, ktoré môžu kauzu Gorila objasniť, odstúpenie predstaviteľov strán, ktorí sa v spise spomínajú, z politických funkcií a kandidátok a žiadajú aj posunúť termín konania predčasných parlamentných volieb z 10. marca na september. Organizátori odmietajú, že by protesty mali politické pozadie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu