Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za protestom proti Gorile mal byť údajný neonacista: Nevedeli sme to, tvrdia organizátori

Pavol Š. Zobraziť galériu (2)
Pavol Š. (Zdroj: blackblog.sk)

BRATISLAVA - Za organizáciou protestu proti megaškandálu Gorila, ktorý sa dnes popoludní uskutoční v uliciach Bratislavy, stál aj Pavol Š. alias "Neruda", ktorý je podľa antifašistickej stránky blackblog.sk sympatizantom neonacizmu. Organizátori sa bránia, že s prípravami na pochod výrazne pomohol. O jeho svetonázore ani angažovaní sa v stranách ako SĽS vraj nevedeli.

Autor článku na blackblog.sk našiel medzi organizátormi človeka, ktorého pseudonym Neruda poznal, a identifikoval ho ako známeho neonacistu.  

"Pavol Š. sa v roku 2006 uchádzal o miesto v NRSR za Slovenskú ľudovú stranu. Keďže v tom roku ešte neonacisti nemali vlastnú platformu, za ktorú by mohli kandidovať, skúšali to práve cez SĽS. Na kandidátke tejto strany figurovali rôzni známi neonacisti," uvádza s tým, že Pavol mal byť aj dvorným fotografom extrémistickej scény.

Organizátori protestu, ktorí na svojom webe uviedli mená organizátorov a zaprisahávali sa, že za ich akciou nie sú politici, tvrdia, že o aktivitách Pavla Š. nevedeli. Na svojom webe zverejnili stanovisko, podľa ktorého ho poznajú len krátko a pri prípravách urobil poriadny kus práce. 
 
"Ako jeden z hlavných organizátorov urobil v mladosti veľa prešľapov, ktoré nechceme teraz ospravedlňovať. Nikto z nás nevedel o jeho minulosti," napísali v stanovisku. Poznajú ho vraj len krátko prostredníctvom internetu.  "Pavol sa na vlastnú žiadosť už nebude ďalej podieľať na organizácií protestu ani sa v ňom akokoľvek angažovať," dodali.
 
"V žiadnom prípade nie som neonacista," bráni sa bývalý organizátor. Nevie vraj, odkiaľ autor blogu tieto informácie nabral. "Je pravda, že som kandidoval v r. 2006 do NRSR za SĽS, ale to je všetko. Ostatné veci nie sú pravda," uviedol.
 
Na sociálnych sieťách sa ozvali hlasy, že zverejnenie informácií o členovi organizačného tímu je pokusom o diskreditáciu podujatia. S tým však nesúhlasí známy aktivista Eduard Chmelár, ktorý niekoľko takýchto protestov zorganizoval.
 
"Nemyslím si, že je to zámerný pokus o diskreditáciu. (...) Na to sú však organizátori, aby tieto veci zabezpečili, aby vedeli, koho medzi sebou majú, inak je pre druhú stranu hračka niečo vyprovokovať," uviedol na Facebooku.
 
Logo protestu Gorila:
 
 
Protestného pochodu sa plánujú podľa Facebooku zúčastniť stovky ľudí. Happening začne o tretej popoludní na námestí SNP. Účastníci sa plánujú presunúť pred prezidentský palác a následne pred parlament.  Cieľom protestu je apelovať na dôsledné vyšetrenie korupčného škandálu Gorila a dosiahnuť potrestanie vinníkov.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu