Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na podvýživu zomrie každoročne vo svete 2 milióny detí VIEME, AKO ZACHRÁNIŤ DETSKÝ ŽIVOT

(Zdroj: PR)

Jedno z 13 detí na našej planéte trpí hladom. Najviac detí ohrozených podvýživou je v Ázii a Afrike – znamená to, že nemôžu dostať dostatočne kalorickú stravu na to, aby sa ich telo a mozog mohli riadne rozvíjať.

MAGNA pomáha bojovať proti podvýžive už od svojho vzniku v roku 2001 a prostredníctvom svojich projektov zameraných na liečbu a predchádzanie podvýžive už zachránila tisíce detí. Základným liekom na podvýživu je špeciálna terapeutická strava, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny, aby sa dieťa z podvýživy vyliečilo. Pri príležitosti dňa Boja proti hladu, ktorý je každoročne 16. októbra, spúšťa MAGNA informačnú a zároveň fundraisingovú kampaň na to, aby  sme si toto obrovské ohrozenie malých detí uvedomovali, viac o ňom vedeli. A aby sme spolu s vami mohli naďalej zachraňovať životy.

Do boja proti hladu sa môžu v týždni od 10.10.  do 16.10. zapojiť aj návštevníci vybraných prevádzok Medusa Group v Bratislave. Stačí, ak si zákazník v Primi Eurovea, Mlska, Mercado a Kubu v Auparku, Kubu Bory a Presto Digital Park II pripočíta k svojmu účtu za jedlo 1 euro navyše, spoločnosť Medusa Group prispeje na boj proti hladu rovnakou sumou.

Globálne fakty o podvýžive

Na celom svete trpí podvýživou 50 miliónov detí. To je desaťkrát toľko ako obyvateľov Slovenska. Z toho ťažkou podvýživou, ktorá bezprostredne ohrozuje život, trpí 16 miliónov detí. Každoročne zomiera na podvýživu približne 2 milióny detí.  Najviac postihnuté sú krajiny v Ázii a Afrike. Odhaduje sa, že len 15% podvyživených detí ma prístup k zdravotnej starostlivosti, v niektorých krajinách je to ešte menej.

Čo spôsobuje podvýživa

Podvyživené dieťa musíme vnímať ako pacienta s veľmi závažným zdravotným problémom ako z akútneho tak aj chronického hľadiska. Najobávanejšie sú akútne komplikácie ako dehydratácia, nízka hladina cukru krvi, poruchy metabolizmu iónov, ktoré môžu nezvratne v krátkom čase poškodiť mozog dieťaťa so všetkými dôsledkami na jeho  mentálny vývoj. Pravdaže aj v tomto štádiu ochorenia sú ohrozené aj ostatné orgány nenapraviteľnými zmenami. Z chronického hľadiska  je pacient dlhodobo strádajúci energiu a živiny postihnutý spomalením až zastavením rastu a psychomotorického  vývoja,  k čomu prispieva aj oveľa vyššia chorobnosť detí.  Tieto deti sú náchylné na život ohrozujúce infekčné ochorenia ako hnačky, zápaly pľúc, osýpky.  Pravdepodobnosť detskej úmrtnosti u podvyživených detí je 11 krát vyššia ako u zdravých detí. Podvyživené deti sú okrem nízkej hmotnosti zoslabnuté, malátne, bez energie, takže obvykle nevládzu vykonávať bežné činnosti. Nedokážu sa sústrediť, ani vzdelávať.  Zaujímavé je, že podvýživa ako problém prechádza v komunitách z generácie na generáciu – podvyživené mladé ženy porodia podvyživené dcéry a tým sa zase narodia podvyživené deti.

Ako s podvýživou bojujeme

Podvýživa predstavuje viacúrovňovú problematiku pre medicínu. V prvom rade je potrebné hľadať jednoduché riešenia na vyhľadávanie pacientov. Zvládnuť akútny stav podvýživy znamená okrem starostlivosti o prísun energie a živín aj liečiť pridružené ochorenia. To samozrejme nie je jednoduché v rozvojových krajinách, nakoľko dostupnosť liekov je veľmi limitujúca.  Lekár musí zároveň teda myslieť nielen na manažment podvýživy, sprievodných komplikácií, ale aj logistiku celej liečby. Výzvou je aj terénna distribúcia pomoci, tak aby sa zabránilo recidíve stavu.

MAGNA vo svojej práci používa celosvetovo uznávaný model liečby a prevencie podvýživy, tzv. IMAM model, ktorý významne znižuje úmrtnosť detí. Pracujeme obvykle v ťažko dostupných a odľahlých oblastiach, kde je prístup k zdravotníckej starostlivosti limitovaný. Naším cieľom je preto, ak to zjednodušíme, v komunite zachytiť čo najviac podvyživených detí a začať ich okamžite liečiť priamo v komunite. Snažíme sa ich identifikovať a nastaviť na terapeutickú stravu skôr, ako nastanú závažné zdravotné komplikácie (hnačky, zápal pľúc) a je nevyhnutná hospitalizácia.

IMAM model teda pozostáva z práce v komunite a zo zabezpečenia zdravotnej starostlivosti doma, v nutričných centrách alebo v nemocnici, ak je to potrebné.

Práca v komunite

Hlavnou úlohou práce v komunite je vyhľadávanie detí ohrozených podvýživou, aby sme ich mohli liečiť čo najskôr a efektívne. Toto robia v teréne naši špeciálne vyškolení MAGNA zdravotníci. Veľkou súčasťou ich práce je aj vzdelávanie a motivácia rodičov malých detí k udržiavaniu hygieny a správnych stravovacích návykov – učíme matky a rodiny, ako v skromných podmienkach či chudobe pripraviť deťom dostatočne výživné jedlo.

MAGNA zdravotníci aj navštevujú rodiny a malých pacientov, ktorí sú nastavení na terapeutickú stravu spomínanú vyššie, aby sme dohliadli na úspešný priebeh liečenia.

Najlepšie jedlo na svete - hotová terapeutická strava

Vylieči u väčšiny detí akútnu podvýživu bez komplikácií v priebehu 8-12 týždňov. V skratke je to jednoduché riešenie podvýživy v teréne. Hotové terapeutické jedlo (RUTF – ready to use therapeutic food) na liečbu podvýživy obsahuje obohatený mliečny prášok a dodáva všetky živiny, ktoré podvyživené dieťa potrebuje na doplnenie nedostatkov a naberanie váhy. Dávkuje sa podľa stavu a hmotnosti dieťaťa. Liečené dieťa už nepotrebuje iné jedlo. S dlhou trvanlivosťou a nevyžadujúcou prípravou, môže byť podávané vo všetkých prostrediach a umožňuje liečbu pacientov doma, ak netrpia komplikáciami. Môže byť vo forme pasty alebo tyčiniek, jednoducho sa podáva a dieťa zachráni. MAGNA používa terapeutickú stravu vo všetkých svojich nutričných programoch, či už v Kongu, Kambodži, Južnom Sudáne, Sýrii alebo aj počas sucha a hladomoru na hraniciach Kene a Somálska. Doposiaľ sme na záchranu života detí použili viac ako 8 miliónov balení terapeutickej stravy.

Kde MAGNA pracuje

KAMBODŽA

V Kambodži začala MAGNA realizovať nutričné projekty v rámci prevádzky pediatrického oddelenia provinčnej nemocnici Chey Chumneas v provincii Kandal v roku 2007. Následne sme úspešne implementovali CMAM a IMAM projekty v provinciách Takeo, Kampong Speu a aktuálne aj v Kampong Chhnang - celkovo v 36 zdravotníckych zariadeniach.

MJANMARSKO

V Mjanmarsku MAGNA otvorila misiu v roku 2013 so zámerom bojovať s podvýživou a v rokoch 2013-2015 sme implementovali projekt v oblasti Magway tzv. Dry zone, kde je vysoká prevelancia.

KEŇA

V Keni sme v roku 2008 spustili nutričný projekt popri liečbe pacientov s vírusom HIV v oblasti Nyanza na západe krajiny. V roku 2011 sme sa presunuli  na hranice s Tanzániou do oblasti Kwale, kde sme prevádzkovali 3 nutričné centrá. Počas hladomoru v roku 2011 sme pri Somalských hraniciach otvorili a prevádzkovali 9 nutričných centier, v ktorých sme celkovo vyliečili 14 tisíc ťažko podvyživených detí.

KONŽSKÁ DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA

V hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky, Kinshasa MAGNA od roku 2010 prevádzkovala a úspešne zaviedla systém IMAM do 40 zdravotníckych zariadení a mesačne v rámci projektu zasiahneme až 20 tisíc detí.

Sledovanie stavu podvýživy u detí je integrovanou súčasťou všetkých našich medicínskych projektov. Aktuálne sú to projekty aj v Južnom SudáneSýrii.

MAGNA je slovenská humanitárna organizácia, ktorá sa zameriava na poskytovanie zdravotníckej a nutričnej pomoci v humanitárnych katastrofách, konfliktoch a v komunitách. Liečime deti a ich rodiny tam, kde je to najviac potrebne - v teréne, na mieste a pomáhame zachraňovať životy. Spolupracujú s nami lekári a zdravotnícki pracovnici nielen zo Slovenska, ale rôznych národnosti. Spolu je ich vo svete na našich projektoch vyše 500.
Za 15 rokov svojej existencie MAGNA už poskytovala zdravotnícku pomoc na štyroch kontinentoch – v krajinách, ako sú Nepál, Južný Sudán, Keňa, kensko-somálska hranica, Demokratická republika Kongo, Kambodža, Mjanmarsko, Vietnam, Filipíny, Haiti, Nikaragua, India.
V súvislosti vo vojnou s Sýrii sme zasahovali na maďarsko-srbskej hranici, Chorvátsku, priamo v Sýrii a susednom Libanone.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu