Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MAGNA si dnes pripomína Svetový deň zdravia

JUŽNÝ SUDÁN. 2014. Deti počas imunizácie v MAGNA centre v utečeneckom tábore v Jube. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
JUŽNÝ SUDÁN. 2014. Deti počas imunizácie v MAGNA centre v utečeneckom tábore v Jube. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA (Zdroj: Martin Bandžák/MAGNA )

Zdravotnícke projekty Magna Deti v núdzi (MAGNA) sú zamerané na záchranu životov a zmierňovanie utrpenia tým, ktorí sú v núdzi. Konflikty a nestabilná politická situácia majú zničujúci vplyv na obyčajných ľudí - priame násilie, nútené vysídľovanie, epidémie, hladovanie či psychická trauma sú toho bežným dôsledkom, častokrát spojeným so zrútenými miestnymi zdravotníckymi službami.

Poskytovanie zdravotnej a nutričnej pomoci obetiam kríz je pre Magna Deti v núdzi hlavnou prioritou. MAGNA takisto reaguje na potreby ľudí, ktorí sú vylúčení z prístupu k základnej zdravotníckej službe a rovnako pomáhame obetiam prírodných katastrof. Okrem primárnej zdravotnej starostlivosti si MAGNA kladie za cieľ poskytnúť adekvátne ošetrenie a starostlivosť ľuďom postihnutých ochoreniami ako HIV/AIDS, TBC, cholera, malária, horúčka dengue a iné.

Deťom a ich rodinám poskytujeme primárnu zdravotnú starostlivosť

Strategickým zámerom MAGNA projektov je podporovať miestne zdravotnícke systémy prostredníctvom rozvoja a posilnenia technických a prevádzkových kapacít nevyhnutných na poskytnutie včasných zdravotných intervencií. Tie slúžia na záchranu života novorodencov, detí a dospelých vo vidieckych oblastiach a zabezpečujú, aby tieto intervencie pretrvávali aj naďalej.

Zameriavame sa  zlepšenie kvality života matiek, novorodencov a detí poskytnutím lekárskej starostlivosti, očkovania, stopových prvkov a výživy v rámci nutričných intervencií. Zabezpečujeme prenatálnu a postnatálnu starostlivosť, poradenstvo týkajúce sa hygieny a hygienických návykov, plánovaného rodičovstva a psychosociálnu podporu. Takisto zlepšujeme zdravotnú infraštruktúru budovaním suchých toaliet a studní, liečime maláriu a iné infekčné choroby.

Imunizáciou zachraňujeme detské životy

Odhaduje sa, že približne až 2 milióny ľudí zomrie ročne na choroby, ktorým možno zabrániť prevenčným očkovaním. 

Od vypuknutia decembrových nepokojov v roku 2013 v Južnom Sudáne, je vzhľadom na preplnené kapacity a zlú úroveň hygieny v utečeneckých táboroch, vysoká pravdepodobnosť nákazy prenosnými chorobami. MAGNA zabezpečuje rutinnú imunizáciu najzraniteľnejšej skupiny - detí pod 5 rokov a žien v utečeneckých táboroch v Jube od decembra 2013. Proti riziku nákazy podávame očkovacie látky aj proti tuberkulóze, osýpkam, obrne, záškrtu, čiernemu kašľu a tetanu, ako i doplnky vitamínu A.

Zlepšujeme zdravotnú infraštruktúru.

Okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti a zabezpečovania liekov, staviame zdravotné centrá v odľahlých častiach sveta alebo po prírodných a humanitárnych katastrofách. Aktuálne sme dokončili výstavbu dvoch zdravotných centier na Filipínach (po tajfúne Haiyan) a dokončujeme pôrodnicu v oblasti Terekeka v Južnom Sudáne.

Liečime ľudí s HIV/AIDS

MAGNA HIV/AIDS programy zahŕňajú liečbu, vzdelávanie a informačné kampane, poskytovanie kondómov, testovanie a diagnostiku, poradenstvo a prevenciu prenosu HIV vírusu z matky na dieťa (PMTCT).

Cieľom našej intervencie prostredníctvom PMTCT je minimalizovať možnosť prenosu HIV vírusu z matky na novonarodené dieťa. Kombinácia liekov známych ako antiretrovirálne (ARV) pomáha s vírusom bojovať, redukovať šírenie infekcie a umožňuje pacientom žiť dlhší, zdravší život bez rýchleho zhoršovania imunitného systému. Prevencia vyžaduje balík služieb, ktorý okrem iného obsahuje ARV pre matku a dieťa, bezpečný pôrod a starostlivosť o novorodenca. Tehotná žena môže infikovať svoje nenarodené dieťa v maternici, počas pôrodu alebo neskôr materským mliekom počas dojčenia. Kombinácia ARV môže zabrániť tomuto prenosu počas tehotenstva i počas pôrodu.   MAGNA zatiaľ implementovala program na zastavenie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa v Kambodži, Keni, Nikaragui a Vietname. Úspešnosť minimalizácie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa dosahuje v MAGNA projektoch až 97%.

MAGNA bola jednou z prvých organizácií, ktorá začala v roku 2002 podávať ARV liečbu detským pacientom v Kambodži. Začali sme s 25 deťmi a dnešným dňom presiahol ich počet už 600. Tisíce pacientov sme touto metódou liečili aj v Keni.

Od roku 2002 prevádzkujeme v Kambodži domov pre 45 sirôt a polosirôt nakazených HIV/AIDS, ktorým okrem ARV liečby poskytujeme aj komplexnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

Pomáhame obetiam sexuálneho násilia

MAGNA sa zaoberá problematikou sexuálneho násilia od roku 2011. Zameriavame sa nielen na liečbu obetí, ale i osvetu  a prevenciu sexuálne prenosných chorôb, psychologickú, sociálnu a právnu podporu pacientom. MAGNA bezprostredne po útoku obetiam poskytuje profylaktickú liečbu proti HIV/AIDS a profylaxiu proti tetanu a ďalším sexuálne prenosným chorobám vrátane hepatitídy B. Pacienti tiež môžu požiadať o núdzovú antikoncepciu, ak sa dostanú k starostlivosti do 120 hodín po znásilnení.

V súčasnosti MAGNA poskytuje lekársku starostlivosť v nemocnici Kintambo v Kinshase v DR Kongo, kde mesačne liečime až 50 nových prípadov. Šokujúcou skutočnosťou je zistenie, že počet obetí sexuálneho násilia z roka na rok narastá a väčšinu pacientov tvoria deti vo veku 13 až 17 rokov. Projekt na pomoc obetiam sexuálneho násilia spúšťame aj v oblasti North Kapoeta v Južnom Sudáne.

Podvýživu liečime aktuálne v Kambodži, DR Kongo a v Mjanmarsku

MAGNA nutričné programy zabraňujú akútnej podvýžive najzraniteľnejšej skupiny: malých detí a tehotných a dojčiacich žien. Hlavnú súčasť tvorí zhodnotenie nutričných potrieb komunity, liečba, predchádzanie podvýživy a odborné školenia miestnych a národných pracovníkov, ktorí majú na starosti výživu a verejné zdravie.

MAGNA používa na liečbu podvýživy hotové terapeutické jedlo (RUTF), ktoré dodáva všetky živiny potrebné na doplnenie nedostatkov a naberanie váhy. Pre tých, ktorí potrebujú byť hospitalizovaní a starostlivo monitorovaní vybavuje MAGNA stabilizačné centrá s až 20 lôžkami intenzívnej starostlivosti. Liečba zahŕňa okrem RUTF antibiotiká, odčervovanie, kontrolu očkovania a zdravotnú prehliadku či dieťa netrpí maláriou. Deti s vážnou chudokrvnosťou dostávajú krvnú transfúziu.

V Kambodži aktuálne prevádzkujeme nutričnú starostlivosť a distribúciu terapeutickej stravy pre podvyživené deti v 12 zdravotných centrách v oblasti Kampong Tralak. V DR Kongo poskytujeme zdravotnú starostlivosť tisíckam detí ohrozených podvýživou v zdravotníckych centrách v Kinshase. V súčasnom programe máme momentálne v starostlivosti 6.547 detí vo veku do dvoch rokov. V rámci podvýživy prevádzkujeme projekt v 22 zdravotných centrách v DR Kongo, kde každý mesiac zasiahneme vyše 20.000 detí.

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu