Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čo znamená byť Magna pracovníkom v teréne?

Mirka Cerulová-projektový koordinátor na návšteve u pacienta v teréne Zobraziť galériu (7)
Mirka Cerulová-projektový koordinátor na návšteve u pacienta v teréne (Zdroj: Mirka Cerulová)

BRATISLAVA - Ich pôsobiskom sú často krajiny, kde trpia ľudia extrémnou chudobou, vojnovými a povojnovými traumami, HIV/AIDS, podvýživou alebo stoja zoči voči následkom prírodných katastrof.

Sú odhodlaní, obetaví a aj vďaka ich práci priamo v teréne môžu projekty Magna Deti v núdzi napredovať.
Svoje schopnosti , zručnosti a odvahu ponúkajú zväčša na 9 - 12 mesiacov počas misie.

Životné podmienky majú často úplne základné, prispôsobené bezpečnostným pokynom v danej krajine. Divadlo, kino, šport to sú aktivity , ktorých sa často musia zriecť.

Pružnosť a prispôsobivosť je vítanou a dôležitou vlastnosťou, pretože nielen situácia v krajine sa môže meniť ale hlavne dennodenne spolupracujú s miestnym personálom, pacientami a ľuďmi z iných kultúr.

Mirka Cerulová je jednou z MAGNA pracovníkov – v Keni pôsobila ako Magna projektový koordinátor a takto spomína na jeden z množstva príbehov z terénu :

V chatrči na zemi sme našli ročné dieťa, ktoré mala Magna vo svojom HIV programe. Na poslednej návšteve v nemocnici pár dní predtým mu bol diagnostikovaný zápal pľúc. Dieťa bolo v starostlivosti otca, keďže matka opustila rodinu už pred 3 mesiacmi. Kvôli zdravotným problémom odišla hľadať pomoc inde, príbuzní jej našli ľudového liečiteľa, miestni ho volajú “witch doctor“. Otec nebol na tom o nič lepšie - HIV pozitívny s veľmi ťažkou tuberkulózou, ležal v susednej chatrči bez známok života. Samá kosť a koža!

S veľkým úsilím sme sa mu už pred mesiacom spolu s našou sociálnou pracovníčkou Elisabeth snažili vysvetliť dôležitosť liečby. Rozhodol sa však nebojovať, ani za seba, ani pre vlastné deti, ktoré smutne stáli pri dverách a nechápavo pozerali, čo sa vlastne deje.”

Okamžitú zdravotnú pomoc teda nepotreboval len on, ale aj jeho najmladšie dieťa, dehydrovaný ročný chlapček, ktorý celý horel od teploty a ťažko dýchal. Zobrali sme chlapčeka spolu s jeho babičkou rýchlo do nemocnice, ktorá je vzdialená viac ako 2 hodiny autom. Zvyšok rodiny bol inštruovaný na prevoz ťažko chorého otca do najbližšej nemocnice. Situácia bola vážna, nastal boj s časom!

Chlapček sa dostal do nemocnice doslova v hodine dvanástej. Ak by lieky nezabrali do 24 hodín, nemal by veľa šancí!

“Myslela som aj na otca chlapčeka a zároveň vytáčala číslo našej sociálnej pracovníčky, aby som zistila, či otca doviezli do nemocnice. Odpoveď znela: Ešte nie!“ - rozpráva ďalej Mirka.

Malého pacienta sa podarilo zachrániť, boj s menigitídou po kvalitnej liečbe v nemocnici vyhral!

To sa však jeho otcovi bohužial nepodarilo, zomrel na ťažkú tuberkulózu a nevôľu žiť.

Humanitárni pracovníci stoja denne tvárou v tvár rôznym ľudským životným príbehom , ktoré neprinášajú len pozitívne konce. Avšak každé malé či väčšie víťazstvo ich poháňa dopredu na tejto zložitej a odvážnej ceste.

“Práca humanitárneho pracovník nie je len práca, ale aj poslanie. Poslanie, ktoré občas aj bolí, ale nikdy nie tak, aby si si povedal, že to vzdávam! - hovorí na záver Mirka Cerulová.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate.

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní. Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).
 Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Sledujte MAGNU v teréne - www.fieldtrack.magna.sk


MAGNA na Facebooku -  www.facebook.com/magnadetivnudzi



Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu