Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Brutálne sexuálne násilie v Kongu

Centrum pre obete sexuálneho násilia, © Andrea Stránska/MAGNA/ Zobraziť galériu (7)
Centrum pre obete sexuálneho násilia, © Andrea Stránska/MAGNA/ (Zdroj: Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk)

BRATISLAVA - Kongo je rozlohou najväčší štát afrického kontinentu. V médiách často zmieňovaný kvôli vojnovým konfliktom na východe krajiny. Aj tie prispeli k tomu , že Kongo nemá fungujúci zdravotný systém, sociálne služby a celkovú infraštruktúru. Ľudia pociťujú chudobu, je tu veľká negramotnosť, podvýživa a v neposlednom rade tu chýba bezpečnosť!

Jedným z veľkých problémov v tejto krajine je masové sexuálne násilie, ktoré je využívané často ako zbraň vo vojenských konfliktoch. Obete totiž dokáže zničiť fyzicky, psychicky a často s ekonomickým dopadom na celú rodinu. Ženy a dievčatá sú vystavené nielen sexuálne prenosným infekciám ako HIV, ale aj nechcenému tehotenstvu, obrovskej a pretrvávajúcej emocionálnej ujme či odmietnutiu vlastnou rodinou a komunitou. Násilníci ženám nie raz spôsobujú trvalé fyzické následky a poškodenia po týraní a mrzačení rôznymi predmetmi.

Ročne je tu zaznamenaných okolo 30 tisíc znásilnení, a predpokladá sa , že čísla sú omnoho vyššie, pretože mnoho prípadov nie je hlásených.

Kongo je  patriarchálnou spoločnosťou, v ktorej ženy majú menší význam ako muži. Páchatelia zostávajú väčšinou nepotrestaní. Podľa zákona síce ide o trestný čin, ale súdy ani polícia nefungujú.

“Ženy sú znásilňované väčšinou pred zrakmi svojich deti či skupinkou militantov, ktorí sa postupne prestriedajú a sú aj psychicky týrané. Nútia ich opakovať rôzne potupné a degradujúce vyhlásenia, držia ich spútané alebo v náročných pozíciách, neustále ich bijú, lámu kosti alebo inak týrajú a opakujú, že je nič, len jedlom pre všetkých mužov tohto sveta, že nemá právo na život ako ľudská bytosť. Ak je žena znásilnená, často to nebýva len raz. Už je „špinavá“ a tak i počas cesty do nemocnice sa stane, že ju niekoľkonásobne opäť znásilnia. Zdravotné a psychické následky sú enormné.” hovorí o týchto strašných činoch Andrea Stránska, MAGNA koordinátorka projektu v Kongu.

Násilníci však často nerobia rozdiely vo veku svojich obetí, sú zaznamenané prípady znásilnenia starých žien či dokonca malých detí.

Darujte zdravotnú starostlivosť

MAGNA pôsobí v Kongu od roku 2009 a v súčasnosti prevádzkuje aj kliniku pre obete sexuálneho násilia v nemocnici Kintambo, kde zabezpečuje obetiam zdravotnú asistenciu, psychosociálnu pomoc. Mesačne registruje vyše 40 nových prípadov znásilnení a je jediným podobným zariadením pre spádovú oblasť 4,2 milióna ľudí.

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate. 

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).
Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Sledujte MAGNU v teréne - www.fieldtrack.magna.sk

MAGNA na Facebooku -  www.facebook.com/magnadetivnudzi
Pravidlá projektu Magna Záchranca

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu