Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kongo má o starosť menej, povstalci sa začali sťahovať z Gomy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Protivládni povstalci v Konžskej demokratickej republike sa začali v utorok sťahovať z provinčnej metropoly Goma na hranici s Rwandou.

Novinárom to povedal šéf mierotvornej misie OSN Herve Ladsous s tým, že túto informáciu s končenou platnosťou potvrdí misia OSN v stredu. "Vyzerá to, že odchádzajú z Gomy," vyhlásil Ladsous. Príslušníci povstaleckej skupiny Hnutie 23. marca (M23) obsadili mesto na východe krajiny pred týždňom a doteraz ignorovali výzvy vlády, aby sa stiahli. Veliteľ povstalcov Antoine Manzi nakoniec ubezpečil, že povstalci z Gomy odídu, aby umožnili začatie rokovaní z vládou. Súhlasili, že pred rokovaniami sa stiahnu do vzdialenosti najmenej 20 kilometrov od mesta.

Najnovšie boje na východe Konga vypukli po tom, ako Spojené štáty a Organizácia Spojených národov uvalili sankcie na vodcu M23 Sultaniho Makengu, ktorému pripisujú zodpovednosť za vraždenie, znásilňovanie, únosy a nábor detských vojakov. Konžský prezident Joseph Kabila opísal tamojšiu situáciu ako "vojnu" a vyzval obyvateľov, aby sa protivládnym silám postavili na odpor. Skupinu M23 pomenovanú podľa dátumu mierovej dohody z roku 2009 vytvorili vojaci z radov bývalých povstalcov, ktorí sa v apríli vzbúrili na protest proti jej neplneniu. Cieľom dohody bolo ukončiť etnický konflikt na východe Konga, ktorý vypukol v roku 2004. Región bohatý na nerastné suroviny je však dlhodobo nestabilný a začali sa v ňom obe vojny, ktoré v rokoch 1996-2002 otriasli celou krajinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu