Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dzurindov comeback môže byť úspešný, Žitňanskú porazí, tvrdí politológ

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Novou predsedníčkou SDKÚ-DS sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane súčasná podpredsedníčka strany a dosluhujúca ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Pre TASR to povedal politológ Rastislav Tóth, ktorý si myslí, že podpora súčasného šéfa strany v jej prospech nie je náhodná.

"Dzurindovi ide o to, aby sa nedostal nejaký silnejší protivník do čela politickej strany, pretože myslím si, že sa pokúsi o comeback v priebehu pol roka, maximálne roka. Ak by tam prišiel trebárs Pavol Frešo, tak toho by veľmi ťažko zosadil, ale Žitňanskú zosadí bez problémov," komentoval politológ.

Šéfka justície by podľa Tótha v takomto scenári zohrala úlohu človeka, ktorý by mal vylepšiť obraz strany v očiach verejnosti. "Ak sa jej to podarí, tak potom to bude ten istý osud ako s Ivetou Radičovou," doplnil. Rastislav Tóth, ako aj politický analytik Ján Baránek sa nezávisle od seba zhodli, že rozhodnutie Dzurindu prichádza neskoro.

"Ak by mu išlo o politickú stranu, tak to malo prísť oveľa skôr," konštatoval Tóth. "Uvidíme, čo bude na kongrese... Aj Ivan Mikloš by sa mal stiahnuť a stará garnitúra SDKÚ by mala ísť do úzadia. Veď už sa ani Milan Hort nedostal do parlamentu," doplnil Baránek.

Politológ Baránek tvrdí: Dzurindov odchod mal prísť ešte pred voľbami

Vzhľadom na výsledok parlamentných volieb je krok predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurinda, ktorý sa rozhodol ďalej nekandidovať na post šéfa strany, logický, tvrdí analytik Ján Baránek. "Ale myslím si, že tento krok mal prísť skôr, minimálne pred voľbami, keď už bolo jasné, že SDKÚ klesajú preferencie a prišla kauza Gorila," dodal s tým, že vtedy by strane Dzurindov odchod pomohol viac než dnes. Baránek pripomenul, že líder SDKÚ sa už raz pred parlamentnými voľbami v roku 2010 stiahol.

Lucia Žitňanská, ktorá sa na straníckom kongrese v máji bude uchádzať o post predsedníčky SDKÚ, má podľa Baránka veľkú výhodu v tom, že za sebou nemá žiadne kauzy, s ktorými je strana spájaná. Baránek pripúšťa, že popularita SDKÚ môže po výmene na predsedníckej stoličke stúpnuť. "Ale ak budú voľby až o štyri roky, tak je to irelevantné, veľa bude závisieť aj od toho, ako bude vládnuť Smer," uzavrel analytik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu