Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boj o predsedu SDKÚ sa zamotáva: Kandidovať chce aj Frešo!

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo chce na kongrese SDKÚ-DS kandidovať do užšieho vedenia strany, predbežne nevylúčil ani kandidatúru do funkcie predsedu.

"Zatiaľ uvažujem o tom, že by som kandidoval do tímu, ktorý bude viesť SDKÚ-DS a to ostatné závisí od toho, ako bude vyzerať celý tím a hlavne, ako bude vyzerať línia strany," reagoval dnes na otázku, či vylučuje svoju kandidatúru do funkcie predsedu SDKÚ-DS.

"Mojou ambíciou je vniesť do toho prvok, ktorý znamená, že SDKÚ-DS bude ľudovou, kresťanskou, národnou a otvorenou stranou pre široké masy obyvateľstva," poznamenal na margo tvoriacej sa novej generálnej línie strany. "Celá stredopravá scéna musí dať ponuku, zrozumiteľnú pre ľudí. To sa generálne v týchto voľbách neudialo. Smer-SD dal jasnú ponuku a alternatívu a stredopravá scéna nedala ani personálnu alternatívu, ale ani vecnú, čo považujem za ešte väčší problém. Myslím si, že v tejto fáze pred kongresom sa treba venovať tomu, ako budovať túto vecnú alternatívu a ostatné personálne otázky sa dohodnú neskôr," povedal.

Za problém svojej strany, ktorý sa v posledných voľbách prejavil, považuje aj stratu kontaktu s voličom. "Napríklad u nás v župe si kontakt s voličmi držíme a pestujeme. Kedykoľvek sa len dá, ja ako župan chodím po kraji, v každom jednom meste a obci som niekoľkokrát do roka," poznamenal Frešo. Dúfa, že sa pred kongresom podarí formulovať takú generálnu líniu, ktorá pomôže strane vytvoriť novú alternatívu k "socialistickej politike" Smeru-SD.

Dnešný predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda 12. marca informoval, že sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu SDKÚ-DS. Oznámil to s tým, že dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu. "Preberám plnú politickú zodpovednosť za to, že stredopravé strany nedokázali zostaviť vládu a SDKÚ-DS nedokázala prispieť tak, ako má potenciál prispievať," vysvetlil Dzurinda s tým, že bude podporovať kandidatúru podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej na lídra strany.

Kongres SDKÚ-DS sa uskutoční 19. mája, zatiaľ jedinou oficiálnou kandidátkou do funkcie predsedu je Lucia Žitňanská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu