Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rómska únia žiada Slotu, aby odstránil rasistické billboardy

Ján Slota Zobraziť galériu (2)
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda Strany rómskej únie na Slovensku František Tanko vyzval na dnešnom brífingu lídra SNS Jána Slotu, aby hneď odstránil billboardy, ktoré diskriminujú rómsku menšinu.

"Aj my cigáni sme ľudia a sme občania tohto štátu," povedal dnes Tanko pre médiá s tým, že plánuje podať aj trestné oznámenie, aby v krajine nenastala veľká nenávisť voči Rómom.

Najmenej tri billboardy predvolebnej kampane SNS majú rasistický tón. "Netolerujme príživníkov! Dokedy budeme doplácať na cigánov? Matovič chce dostať cigánov do parlamentu!" Takto znejú heslá, ktoré sa na billboardoch objavujú.

Jednotlivé politické strany sa podľa Tanka vyťahovaním takzvanej rómskej karty len chcú dostať do parlamentu a o riešenie problémom im nejde. "Tomu sa hovorí, že topiaci sa už slamky chytá," povedal s tým, že strany sa len priživujú na rómskej problematike. "Nastal čas na to, aby sa rómsky národ spamätal. Ja sa pýtam pána Slotu, čo ponúkne Rómom, aké riešenie?"

Tanko zároveň pripomenul, že strana Igora Matoviča nie je jedinou stranou, ktorá má na svojej kandidátke človeka rómskeho pôvodu a ilustroval menami ďalších Rómov v iných politických stranách. "Peter Polák je vysokoškolsky vzdelaný človek a toto si nezaslúži," dodal.

 "My sme na billboardoch upozornili na to, že by sme mali prestať doplácať na toto etnikum," vysvetlil na utorkovej (7.2.) tlačovej konferencii Ján Slota. Líder SNS tvrdí, že sa nechce dotknúť Rómov, ktorí sú usilovní, pracovití a slušní, avšak je presvedčený, že väčšina rómskeho etnika je neprispôsobivá. "A 90 percent Slovákov si myslí v tomto smere to isté čo ja," vyhlásil s tým, že ak je teda on považovaný za rasistu, potom je rasistická väčšina Slovákov.

Rómska únia na Slovensku začne svoju predvolebnú kampaň s pomocou 16 sanitiek, ktoré vyšle do rómskych osád po celom Slovensku. Nebude podľa slov lídra variť guľáš, ale bude sa rozprávať s ľuďmi, aby si strany nekupovali ich hlasy. Tanko zároveň vyzval ministra vnútra Daniela Lipšica, aby v marci dohliadol na transparentnosť parlamentných volieb.

Billboard SNS
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu