Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lipšic chce dokázať úplatky v Gorile: 10 miliónov eur v Malchárkovej firme!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Minister vnútra Daniel Lipšic prišiel na svojom blogu s možnosťou, akým spôsobom sa mohlo exministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi podariť preprať 329 miliónov korún z provízií finančnej skupiny Penta. Na overenie niektorých informácií z údajného spisu Gorila vraj stačia verejné zdroje dostupné na internete. Penta sa bráni.

„Známe príslovie hovorí: „Keď niečo chodí ako kačka, pláva ako kačka a lieta ako kačka, je to kačka!" Na toto príslovie som si spomenul, keď som, podobne ako mnohí z vás, čítal spis Gorila a porovnával ho s realitou,“ uviedol Lipšic hneď v úvode svojho blogu O Gorile a Kačke I. (Vyplatil Haščák Malchárkovi provízie?). Podľa neho na overenie informácií sa stačí pozrieť na otvorené zdroje, ktoré sú voľne dostupné na internete.

V blogu sa odvoláva na informácie z Gorily, konkrétne na odpočúvanie z 8. januára 2006, v ktorom spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák, ktorý sa podľa spisu počas druhej Dzurindovej vlády stretával s Malchárkom, spoločne dohadujú na tom, akým spôsobom preprať Malchárkove provízie za rozhodnutia v prospech Penty. Podľa spisu Malchárek s Haščákom rieši, či má na prepranie peňazí založiť domácu firmu s majiteľom konšpiračného bytu a ich spoločným kamarátom Zoltánom Vargom. „Haščák hovorí, že nech to Malchárek nechá na neho, že to urobí on do 2 mesiacov,“ uvádza sa v spise.

Podľa informácií, ktoré Lipšic zverejnil na svojom blogu, skutočne k založeniu firmy HM Invest a. s. došlo necelé dva mesiace nato. Jediným členom predstavenstva je práve Varga. „V SR je veľký problém nájsť firmu, v ktorej vklady spoločníka/-ov predstavujú cca. 329 miliónov Sk a v predstavenstve je len 1 človek. Okrem firmy HM Invest a.s.,“ upozorňuje ďalej Lipšic.

„Učebnicovou formu prania špinavých peňazí je prijímanie takýchto prostriedkov na spoločnosti nastrčených osôb (biele kone, priatelia, manžel/ka apod.), kde reálnym disponentom alebo užívateľom majetku je cieľový „prijímateľ",“ uvádza minister vnútra, pričom tvrdí, že reálnym užívateľom majetku HM Invest je pritom vo viacerých prípadoch Malchárek, ktorí vlastní vilu na Kramároch.

Spoločnosť Penta sa pre Hospodárske noviny vyjadrila, že ministrove argumenty sú „detinské konšpirácie“, ktorými zasahuje do vyšetrovania. „Tak, ako pán minister Lipšic zavádzal a klamal, keď označil akciu Gorila za legitímnu a legálnu, zavádza a manipuluje verejnosť aj vo svojom najnovšom blogu,“ uviedol pre HN hovorca Penty Martin Danko.

 

Reakcia Jirka Malchárka: Lipšic obľubuje zvieracie motívy

"Všetky moje podnikateľské aktivity z obdobia pred vstupom a po ukončení politickej kariéry boli a sú vykonávané zákonným spôsobom. Pán Minister manipuluje verejnú mienku spájaním informácii z verejne dostupných zdrojov so svojimi pocitmi, pričom si zrejme neuvedomuje, že zasahuje do práv na ochranu osobnosti a poškodzuje ich dobre meno. Treba nechať konať nezávisle príslušné orgány, pričom im poskytujem maximálnu súčinnosť, aby vyjadrili svoj kvalifikovaný názor a rozhodli. Zásadne odmietam, že by som konal kedykoľvek v rozpore so zákonom. Pán minister našiel obľubu v zvieracích motívoch ako je gorila, hus, kačka aby zaujal verejnosť, ale mne sa skôr zdá, že sa snaží naplniť iné príslovie a to „že stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou“.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu