Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strana 99% čelí volebnej blamáži: Polícia narazila na falošné podpisy!

KOŠICE – Šokujúce! Má právo Občianske hnutie 99 percent uchádzať sa o hlasy voličov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách? Sú vôbec legitímnym politickým subjektom? Tieto otázky sú namieste, pretože ako sme zistili na vlastnej koži, polícia pri preverovaní platnosti podpisov na ich petičných hárkoch zistila pochybenia. Veľké množstvo čitateľov sa nám ozýva s tým, že ich mená a podpisy niekto na hárkoch zneužil. Strana pritom potrebuje 10 tisíc podpisov, aby mohla kandidovať.

„Dobrý deň, prišli sme overiť váš podpis na petičnom hárku a vaše údaje. Sú platné?,“ tak s touto otázkou včera policajti oslovili po celom Slovensku tisíce ľudí. Medzi nimi bola zhodou okolností aj naša redaktorka z Košíc. Viacerí z oslovených nám dokonca šokovaní písali, ako je to vôbec možné, že sa niečo také stalo. „Po prvé nikdy som nepodpísala nič, čo by len zdiaľky pripomínalo 99 percent a po druhé aj môj podpis bol falošný! Presne tak isto to bolo i pri ďalších členoch mojej rodiny. Falošné podpisy, ale žiaľ presné údaje ako adresy a čísla občianskeho,“ hovorí redaktorka Topiek Eva Mikulová. „To je akoby prišli za mnou, že som podporil Smer. Veď by som sa od hanby pod zem prepadol,“ rozhorčil sa ďalší čitateľ, ktorého falošný podpis sa tiež ocitol pod hnutím 99 %. Pre mnohých preverovaných je to však šok. Málokomu je príjemné, keď mu pred dverami zazvonia policajti.

Ako nám povedali muži zákona, počas dvoch dní musia preveriť 10 tisíc podpisov tohto Občianského hnutia. „Zatiaľ, čo preverujeme, sú mnohé podpisy falošné a väčšina opýtaných tvrdí, že nič takéhoto nepodpisovala,“ hovoria. Oslovili sme aj košického člena hnutia 99 % Karela Zvolského. Najprv nám tvrdil, že podpisy zbierali už v októbri a možno si nepamätáme, čo sme podpísali. Keď mu naša redaktorka vysvetlila, že je svojprávna osoba a vie, čo podpisuje, začal tvrdiť, že falošných podpisov môže byť len necelé promile, lebo nemôže ručiť za všetkých zberačov podpisov, i keď za väčšinu z nich ručí. „Sú to slušní ľudia. A vyzbieraných máme 15 tisíc podpisov.“ Nuž o to viac práce budú mať policajti na preverenie takéhoto počtu ľudí.

Nad podvodom s podpismi sa oprávnene rozčuľuje aj Richard (24). "Po včerajšej návšteve pani poručíčky z policajného zboru sa mi len potvrdilo, že strana 99% smrdí už od začiatku. Zneužili moje osobné údaje a môj podpis. Dúfam, že niekto si to silno odnesie, keď sa to celé prešetrí," napísal topkám mladík.

„Dnes u mňa bola polícia vo veci 99%, ževraj som ja a mnoho ďalších podpísala petíciu za ich vznik, nikto však o ničom nevie. Mali moje meno, adresu a fotku z OP. Prešetrujú v rámci 99% je podvod a naozaj aj asi je,“ napísala nám čitateľka Adela. Niektorí ľudia svoju skúsenosť zverejnili aj na blogoch.

„Pred pár chvíľami som dostala telefonát od mojej mamy z miesta môjho oficiálneho bydliska, že ma hľadali príslušníci policajného zboru. Prvý moment som si spytovala svedomie, čo protizákonné som mohla vykonať, ale opak bol pravdou. Obeťou zneužitia osobných údajov som sa stala ja,“ napísala Timea na blogu sme.sk.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu