Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéf SMK József Berényi bol online: V politike mi radí aj mama Cecília (75)!

József Berényi Zobraziť galériu (2)
József Berényi

BRATISLAVA – V poradí tretí predseda Strany maďarskej koalície vystriedal svojich predchodcov Pála Csákyho a Bélu Bugára. Po neúspešných parlamentných voľbách v roku 2010, keď sa SMK nedostala do parlamentu, o tom rozhodlo 300 delegátov na mimoriadnom kongrese strany. Vyštudoval históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Členom predsedníctva SMK je od roku 1998. Pôsobil ako poradca ministra výstavby, aj ako štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí. V roku 2006 sa stal poslancom za SMK.

József Berényi odpovie na vaše otázky v piatok 27. januára od 10:00. Pýtajte sa ho!
 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

27.01.2012 11:41 - otázka od CECILLIA
jak ide zivot ?
Tak v predvolebnej kampani je to život vyťažený, ale už som na to zvyknutý. Ste ma potešili Vašou otázkou, pretože aj moja mama sa volá Cecília. Má 75 rokov, ale stále mi dáva dobré rady aj v politike. Ďakujem za všetky otázky. Na záver mi dovoľte poznamenať, že kľúčom dobrých slovensko-maďarských vzťahov je dôvera na báze priateľstva. Treba sa zbaviť predsudkov a neustáleho hľadania nepriateľa. Naše životy sú aj tak vzájomne prepojené. Prajem všetkým pekný deň a dúfam, že sa stretneme v nejakej ďalšej diskusii.
27.01.2012 11:35 - otázka od Michal
Pán Berényi ja Vám osobne fandím, hambím sa ale za takých exotov ako je "likviditasi_hatas", vrátane jeho názorov. S ktorou slovenskou stranou by ste sa spolupracovali v budúcnosti? S úprimným pozdravom zo Žiliny: Mišo
Ďakujem za milé slová. Aj keď možnú povolebnú spoluprácu som už opísal. Pozdravujem Žilinčanov už aj z toho dôvodu, že som študoval s chlapcami zo Žiliny a mám na nich dobré spomienky.
27.01.2012 11:29 - otázka od marek
S kym by ste isli do koalicie , a s kym urcite nie ? Zaujimaju Vas aj problemy Slovakou , alebo mienie v parlamente po volbach riesit len problem madarskej mensiny ? Napisali ste ze vas zaujima hlavne juzne Slovensko , nevolia ale len obcania na juhu slovenska , ako chcete presvedcit potom volicov na severe a vychode ?
Európska ľudová strana nás v liste vyzývala, aby sme po voľbách spolupracovali s členmi tohto zoskupenia, čiže s SDKÚ a KDH. No myslím si, že po kauze Gorila je veľkým otazníkom aj to, ktoré strany sú schopné vnútornej očisty. Myslím si, že generačná výmena politikov je načase. Opakovane sa musím vrátiť k nášmu programu. Ciele tohto dokumentu sa, samozrejme, týkajú celého Slovenska. Asi sme jedinou stredo-pravou stranou, ktorá navrhuje zníženie DPH pre potraviny a lieky, ďalej navrhujeme zavedenie bankovej dane, viacstupňovú sadzbu dane z príjmov fyzických osôb, ale aj zdanenie finančných transakcií a rozšírenie povinnosti platby odvodov na doteraz nezaťažené príjmy. Myslím si, že tieto ciele by mohli byť príťažlivé pre všetkých.
27.01.2012 11:25 - otázka od eva
Dobrý deň, dosť ma irituje keď po ceste Ba - DS vidím predvolebné plagáty ktoré sú iba po maďarsky /jedná sa aj o predchádzajúce obdobie/. My čo tu žijeme a maďarčinu neovládame nemáme nárok vedieť čo sa tam píše? Ďakujem
Naše predvolebné plagáty sú dvojjazyčné. Ak ste videli jednojazyčné, tak to neboli naše.
27.01.2012 11:23 - otázka od jozef
Čo plánujete urobiť pre Slovákov žijúcich na juhu Slovenska?Ako im chcete uľahčiť život? Považujete za správne aby každý občan na juhu ovládal slovom a písmom štátny jazyk?
Samozrejme, že to považujem za správne. Čo sa týka Vašej prvej otázky, náš program sa zameriava na južné Slovensko a navrhujeme široký rozvoj dopravnej infraštruktúry, navrhujeme daňové úľavy pre tých podnikateľov, ktorí investujú na južnom Slovensku a vytvárajú pracovné miesta. Ďalej sa náš program zaoberá možným rozvojom potravinového priemyslu na južnom Slovensku a mohol by som pokračovať. Tieto ciele sa, samozrejme, netýkajú len maďarskej menšiny, ale všetkých občanov južného Slovenska.
27.01.2012 11:19 - otázka od Jozef
Môže do maďarského parlamentu kandidovať strana národnostnej menšiny? Aký mate na to názor?
Áno, môže. Inak, nová ústava Maďarska zaviedla automatické zastúpenie menšín v parlamente bez ohľadu na to, aký bude výsledok volieb. Ak sa to uplatní aj v praxi, bude to veľký krok vpred aj v slovensko-maďarských vzťahoch.
27.01.2012 11:17 - otázka od Juraj
Kolko percent ocakavate, ze dostanete vo volbach? Kolko by ste povazovali za uspech?
Výsledok nad piatimi percentami bude pre nás úspech.
27.01.2012 11:16 - otázka od Palo
Pán Berenyi, aj Vaší predkovia prišli do Karpatskej kotliny na tých škaredých koníkoch ? Alebo Vašu starú mater pomaďarčili počas platnosti Aponyiho zákonov ?
Vaše otázky odhaľujú Váš charakter. Necítim potrebu na ne odpovedať.
27.01.2012 11:15 - otázka od petersmall
triedite otázky? podľa akých kritérii?
Nie, netriedime. Ideme rad radom.
27.01.2012 11:14 - otázka od Juraj
Dobry den, kedy prestanete vnucovat madarsku kulturu nam Slovakom. Uz nie je Rakusko-Uhorsko uvedomujete si to.
Nechápem, ako môže menšina vnucovať kultúru pre väčšinu. Inak si myslím, že poznať kultúru toho druhého, človeka skôr obohacuje.
27.01.2012 11:12 - otázka od Peter
Dobry den pan Berenyi! Nebolo by vhodne odporucit vasim volicom aby volili MOST? Ved aj tak sa SMK nedostane do parlamentu prepadnu hlasy a strati tym len madarsky volic. Hadam si nemyslite ze sa dostanete do parlamentu. Dakujem.
Samozrejme verím, že sa dostaneme do parlamentu. Vo voľbách v roku 2010 prieskumy ukazovali, že skôr my máme šancu a nie Most-Híd dostať sa do parlamentu a nakoniec to bolo opačne. Takže nie prieskumy treba vyhrať, ale voľby.
27.01.2012 11:11 - otázka od Lubo
Dobrý deň. Zaujíma ma Váš názor na spravodlivé referendum a čo horíte na to ,že poslanci v parlamente by boli z volebných obvodov z celého Slovenska aby mali voliči na nich dosah
Volebné obvody majú zmysel, bolo by treba sa tým zaoberať. Takýto systém umožňuje väčšie prepojenie voliča a politika. Na druhej strane, ak by boli zavedené volebné obvody na Slovensku, bolo by treba zabezpečiť zastúpenie národnostných menšín v parlamente samostatne.
27.01.2012 11:08 - otázka od Marta
vaša strana sa v súčasnoti ostro stavia ku kauze gorila ziada o jej dôrazné vyšetrenie atd. co mi pride trochu smiesne ked zoberiem do uvahy ze ste boli sucastou vlady a prikladne Bela Bugar bol uz v rokoch 2006 - 2007 mnohymi povazovany za posluhovaca bratislavskych financnych skupin ani nehovoriac o nekalych financnych aktivitach vasich clenov ako Nagy, Gal ci poslancov SMK z nitrianskeho VUC, chcete teda tvrdit ze vo vasich radoch nie su "gorily"?
Jedným z dôvodov, prečo nastala zmena na poste predsedu SMK v roku 2007, bol práve ten, že v rámci predsedníctva sme mali pocit, že nie SMK má hospodárske zázemie, ale podnikateľská skupina má stranu. Mali sme indície o veciach, o ktorých sa píše v spise Gorila, ale žiadne dôkazy sme nemali. Opakujem, zo 150 kandidátov SMK nie je nikto v Gorile spomenutý.
27.01.2012 11:06 - otázka od Renáta
Dobrý deň, vyvodíte ako predseda strany postih pre člena strany Csákyho, ktorý chcel nedávno pri dopravnom priestupku obalamutiť policajtov neplatným poslaneckým preukazom a jednoznačne zavádzal. Podotýkam, že napríklad pán Duray svojho času odmietol zastaviť policajtom so zdôvodnením, že ich nevidel, prekračoval rýchlosť a odmietol skúšku na alkohol, za čo ho Csáky ako vtedajší predseda SMK pokarhal, takže logicky by sa rovnakej "medicíny" teraz malo dostať aj jemu...
V tomto prípade stoja proti sebe dve odlišné tvrdenia. Verím Pálovi Csákymu.
27.01.2012 11:04 - otázka od kamila
szia, su regularnymi clenmi SMK stale aj take kadre ako antipaticky vystupujuci a konajuci sovinista Duray, uplatkari Borovszky a Gal, kontroverzny Vilagi a pod.. ne legy felenk olyan parttagok Berenyi ur?
Môžem potvrdiť, že pán Duray je členom SMK. V súčasnosti nekandiduje. Borovszky a Gál už nie sú členmi (ste veľmi dobre informovaný, nakoľko títo ľudia boli naposledy spomenutí ako členovia v roku 2005) a ani pán Vilagi nie je členom strany.
27.01.2012 10:59 - otázka od petersmall
Dobrý deň pán Jožko, 1./ čo si myslíte, kde je vyššia životná úroveň: v Maďarsku alebo vo Vašom rodnom krásnom Slovensku? 2./ Čo má podľa Vás perspektívu: a)EÚ, b)...Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko,... c)...slovensko, rumunsko, srbsko,... pod MAĎARSKOM? 3./ Vy ste vrátil Váš poslanecký preukaz z minulého volebného obdobia? Ďakujem a prajem pekný slnečný deň
1. Priemerná mzda na Slovensku je v súčasnosti podľa štatistických úradov vyššia ako v Maďarsku, ale nezabudnime na to, že stále viac občanov SR pracuje v Maďarsku ako naopak. Keby sa títo ľudia mali vrátiť za prácou na Slovensko, tak by bola miera nezamestnanosti v južných okresoch ešte vyššia. Takže sa netešme na ťažkosti v Maďarsku, lebo veci sú až tak hospodársky prepojené, že kríza v jednom štáte automaticky pôsobí negatívne na susedov. 2. Už sme členmi EÚ, je to rozhodnuté. Bol som štyri roky štátnym tajomníkomo na ministerstve zahraničných vecí, vtedy som si uvedomil, že európska spolupráca nemá inú alternatívu vo svete. Bez tejto spolupráce by nás iné kultúry a národy (všetkých - Slovákov, Maďarov, Čechov,...) pohltili. 3. Vrátil som poslanecký preukaz v roku 2006. Ale vždy som úprimný, aj teraz, tak sa priznám, že si na to nepamätám, ale pokúsim sa to zistiť prostredníctvom Kancelárie NR SR... Medzitým sa mi podarilo dovolať mojej bývalej asistentke, ktorá potvrdila, že som preukaz z roku 2010 odovzdal.
27.01.2012 10:47 - otázka od maja
Dobrý deň. Politická exotka p. Mojsejová prednedávnom vyhlásila že ak by išlo o presadenie záujmov jej strany tak by išla do koalície aj s čertom, takže čisto teoreticky - prikývli by ste na spoluprácu s kontroverznou stranou SSS NM ak by bolo v hre vytvorenie silnej koalície?
Priznám sa, nerátam s tým, že sa pani Mojsejová dostane do parlamentu, ale prajem jej veľa úspechov.
27.01.2012 10:46 - otázka od Gregor
zdravím vás... z politologického hľadiska je existencia a pôsobenie subjektu typu SMK na území SR v podstate raritou... nikde na svete nepoznám obdobný politický subjekt, stojaci za záujmami národnostnej či etnickej menšiny, ktorý by tak výrazne zasahoval do diania suverénnej republiky či v nej dokonca bol súčasťou vládnej moci... z môjho pohľadu je to až absurdné a určitá paralela sa dá hľadať jedine v 30. rokoch minulého storočia v súvislosti s pôsobením henleinovcov či Karpatskonemeckej strany na území vtedajšieho Československa, ak poznáte lepší prípad, prosím uveďte ho... dovidenia
Je množstvo príkladov v Európe, že menšiny majú svoju politickú stranu. Napríklad švédska menšina vo Fínsku má veľmi silnú a efektívnu stranu, ktorá je súčasťou fínskych vlád takmer nepretržite od II. svetovej vojny. Existuje strana nemeckej menšiny v Belgicku a existujú strany nemecky hovoriacej menšiny v Taliansku. A o Rusoch v baltických krajinách ani nehovorím. Týchto príkladov je viac.
27.01.2012 10:43 - otázka od Maja
Dobrý deň. Pán Beréni ako vnímate slová pána Kovéra?Kövér v rozhovore pre české Hospodárske noviny okrem iného pripustil, že Maďari na Slovensku nemusia rešpektovať Parížsku mierovú zmluvu a mohli by pripojiť časť Slovenska k Maďarsku. Vyjadrite sa jasne a presne k týmto slovám prosím. Ďakujem. Maja.
Ja si nepamätám, že by to bol povedal tak, ako ste to interpretovali. Na presný text si už ani ja nepamätám, ale určite to bolo inak.
27.01.2012 10:41 - otázka od Milan
Pán bereni.Odpovedzte mi prosím na toto:sú to slová poslanca,maďara teda maďara ako vy. Hospodárske noviny priniesli rozhovor s Csanádom Szigedim, europoslancom za maďarskú šovinistickú stranu JOBBIK. V rozhovore okrem otvorenej nenávisti voči nášmu národu vyslovil aj také nezmysly, ako napríklad, že na Slovensku nemá 700-tisícová maďarská menšina žiadne práva, dokonca ani komunikovať vo svojom jazyku, taktiež, že nie sme štátotvorným národom, ale len štátom, ktorý je multietnický, podobne ako Švajčiarsko, preto by sme sa vraj mali naučiť po maďarsky, či vzdať sa južného Slovenska. JE TOTO PODĽA VÁS NORMÁLNE? Vy chcete vyvolať vojnu? Myslíte že sa budeme nećinne pozerať??URČITE NIE!!!
Netaktné, nevhodné a urážlivé vyhlásenia by som mohol citovať aj z úst niektorých slovenských politikov. O tom, že si "sadneme do tankoch" alebo "maďarskí poľovníci možno zaútočia na Slovensko" hovoril slovenský politik. Nemyslím si, že tieto reči majú veľký vplyv a nemám pocit, že sa nimi treba podrobnejšie zaoberať.
27.01.2012 10:37 - otázka od Igor
čo vravíte nato že maďari roztlčú pamatník trianonu,že sem pochoduje maďarská uniformovaná skupina,že Kover povie že malo maďarsko napadnúť Slovensko vojensky,že Orbán verejne rozpráva o prehodnotení Trianonu,že maďrako už nie je republika,teda je tam kde žijú maďari,že za celý čas ste vo vláde len pretláčali zákony čo sústavne narušujú vzťahy medziˇslovákmi a maďarmi.Prećo neodídete preć so Slovenska ke´d ste tu tak nespokojný!!??
Začneme s nespokojnosťou. Každý politik musí byť nespokojný, inak nemôže presvedčiť svojich voličov, že treba niečo meniť. Ale to ešte neznamená, že konáme protislovensky. Inak o viacerých veciach, o ktorých píšete, ja nemám informácie alebo skutočnosť je skôr iná. Nie som hovorcom maďarskej vlády, ale rád by som pripomenul, že ten, kto zakázal nosenie uniforiem a pochodovanie v nich, bol práve Viktor Orbán. V Maďarsku sa nepochoduje, maďarská garda bola zrušená. O tom sa na Slovensku nepíše. A už sa zabudlo aj na to, že sme boli silnými zástancami členstva Slovenska v EÚ a v NATO. Keby sme boli tak protislovensky naladení, ako niektorí tvrdia, tak by sme urobili všetko preto, aby Maďarsko sa stalo členom týchto zoskupení a Slovensko nie. To je priamym dôkazom toho, že nie sme protislovensky naladení, ale iste máme záujem o to, aby maďarská menšina nezanikla, ale mohla zachovať svoju identitu na území Slovenskej republiky.
27.01.2012 10:30 - otázka od Ing. Karlubík
Dobrý deň, SMK bolo dlhé roky súčasťou vládnej sily na Slovensku. Nikto by vám teda neuveril, keby ste tvrdili, že si nad kauzou Gorila umývate ruky a ste čistí ako ľalie. Odpovedzte teda prosím, koľko "goriliakov" sa nachádza vo vašej strane a o koľko miliónov sa podľa vášho odhadu súkromne obohatili?
Čiastočne som už na túto otázku odpovedal. Opakujem, zo 150 kandidátov SMK nikto nefiguruje v spise Gorila. Ale úprimne Vám poviem, aj mne bolo zle, keď som si prečítal tento dokument. Môžem povedať len toľko, že urobím všetko, čo bude v našich silách, aby sa veci vyšetrili a dotiahli do zdarného konca.
27.01.2012 10:28 - otázka od imrich
dobry den, volby sa blizia preto by ma zaujimalo ci vasa strana bude pre potencialnych volicov robit tradicne predvolebne akcie ako je podavanie gulasu, pecenych klobas, piva ci palenky gratis... ak ano, tak napiste kedy a kde, vopred sa tesim, dakujem
Áno, organizujeme tradičné predvolebné akcie podobného typu, ako ste opísali. Zoznam týchto podujatí nájdete na našej stránke www.smk.sk . Teším sa na stretnutie.
27.01.2012 10:26 - otázka od nikola
je v záujme vašej politickej strany obnova Felvidéku a uplatnenie si zrušených nárokov z prvej viedenskej arbitráže?
Nie.
27.01.2012 10:26 - otázka od Ján
Dobrý deň. Vaši stranícky kolegovia ako Miklós Duray či Pál Csáky sa v minulosti prezentovali tvrdou promaďarskou, povedal by som až nyilašovsky zaváňajúcou politikou, za ktorú si na Slovensku získali množstvo odporcov. Dá sa vôbec očakáva, že práve vy - potom uhorského grófskeho rodu Berényiovcov budete presadzovať národnostne korektnejšiu a menej štvavú politiku?
Nemám vedomosti, že by som bol potomkom uhorského grófskeho rodu, ale potešilo by ma to, keby to tak bolo. A vôbec by som sa za to nehanbil. Inak, moji predkovia boli veľmi jednoduchí ľudia bez nejakého významného majetku. Nemám v úmysle presadzovať štvavú politiku, ale národnostne korektnejšiu, čo v mojich očiach je vzájomný rešpekt, pochopenie toho druhého a akceptovanie odlišností. Tie veci musia fungovať obojstranne.
27.01.2012 10:22 - otázka od likviditasi_hatas
az a szép, az a szép miénk lesz a Felvidék?! PRAJEM VAM VELA NEUSPECHOV V POLITIKE NA SLOVENSKU!!! NECHAJTE NASU KRAJINU TAK A PAKUJTE SA NIEKAM ..NIKTO VAS TU NECHCE!!
Čo sa týka našich aktivít, asi vychádzate z predsudkov a z neprávd. Aj my sme za budovanie Slovenska. Iste našimi prioritami je rozvoj južného Slovenska a zachovanie menšinovej identity na Slovensku.
27.01.2012 10:19 - otázka od Peter Šimko
Neviem si vysvetliť ,komu dokáže prospieť kauza gorila.Mečiar nie je v hre ,HZDS asi tiež nie SDKÚ si touto kauzou kydlo na hlavu,Smer je do tejto kauzy zatiahnutá,KDH asi tiež.Najviac asi z tejto kauzy môže profitovať SAS,Matovič so svojou stranou a podľa mňa SMK ktorá sa dostala do uzadia a potrebuje preferencie.Bude možno reálne že po volbách sa niektorá strana odhodlá odkryť túto kauzu a vyvodiť tvrdé tresty pre aktérov.Bola tu už kauza Ducký a jeho zmenky bez výsledku.Existuje tu ešte nejaká strana ,ktorá by tu dokázala nastoliť poriadok a výkon práva??Neverím že mi na tieto otázky budete ochotný priamo a zodpovedne odpovedať.V dnešnej dobe by to bola asi politická samovražda ,ale aj tak Vám ďakujem a prajem Vám hodne zdaru do týchto predčasných volieb a ešte dúfam že si najdete schopnejších politikov ,ktorí dokážu presvedčiť voličov o svojich kvalitách
Neskrývam, že nesmierne ma teší, že zo zoznamu kandidátov SMK nikto nie je zapletený do kauzy Gorila. Ukázalo sa, že predsa prebiehala určitá očista SMK a tí, ktorí sú spomenutí v tomto spise, dnes sú v inej strane. Napriek tomu máme ťažkosti vysvetliť voličom, že do tejto kauzy nie je zapletená dnešná SMK, ale ľudia, ktorí boli kedysi v SMK, dnes sú mimo našej strany. Samozrejme, že naším cieľom je, aby po voľbách táto kauza nebola zametená pod koberec, ale bola vyšetrená a tí, ktorí spáchali protiprávne činy, boli potrestaní.
27.01.2012 10:15 - otázka od x
Mate madarske obcianstvo? Poprosim jednoslovnu odpoved.
Určite viete, že je tá možno jediná otázka, na ktorú neodpoviem priamo. Ale ak dovolíte, môj prístup by som vysvetlil tým, že aj cez tento môj prípad môžem poukázať na to, že súčasný zákon, ktorý zakazuje mať dvojaké občianstvo pre občanov SR, je nevykonateľný, ak štát, ktorý poskytuje občianstvo pre občanov iného štátu, nevydá informácie o týchto údajoch. Inak mám slovenské občianstvo a kandidujem v parlamentných voľbách v súlade s platnou legislatívou Slovenskej republiky.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu