Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Berényi: Pre zachovanie maďarskej menšiny je potrebná autonómia

József Berényi
József Berényi

BRATISLAVA – Udomácnenie niektorého z modelov autonómie Maďarov na Slovensku považuje predseda SMK József Berényi za kľúčovú otázku v snahe zachovať na Slovensku silnú maďarskú menšinu.

 

„Kde funguje autonómia, tam menšina naďalej existuje, neubúda ich počet,“ odkázal dnes na tlačovej besede na úspešné európske modely autonómie. Pri presadzovaní autonómie je SMK pripravená rokovať s Mostom-Híd.

Autonómia pre menšinovú časť občanov podľa predsedu SMK Józsefa Berényiho neohrozí integritu Slovenska a prispieva skôr k integrácii menšiny ako k jej dezintegrácii. Podčiarkol, že reprezentanti autonómnych oblastí nikde v Európe nepresadzujú odtrhnutie od materskej krajiny. „Kde autonómiu majú, nerobia sabotáž, naopak, prostredníctvom autonómnych modelov integrujú menšinu,“ povedal. 

Berényi poznamenal, že Európa pozná množstvo formátov autonómií - školských, kultúrnych alebo územných. Uviedol príklad Švédov vo Fínsku, alebo nemecky hovoriacej menšiny v Taliansku alebo Belgicku. Poukázal na úbytok 120-tisíc Maďarov na Slovensku za ostatných 20 rokov, ktorý vykázalo sčítanie ľudu. „Ak trend bude podobný, možno tu nebude nijaká maďarská menšina. Trend je pre nás nevyhovujúci,“ zdôraznil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu