Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčšie udalosti, ktoré budú hýbať planétou v roku 2012!

Najväčšou udalosťou budú zrejme olympijské hry
Najväčšou udalosťou budú zrejme olympijské hry

BRATISLAVA - Budúci rok bude bohatý aj na kultúrne, športové či politické udalosti. Prinášame vám ich prehľadné rozdelenie do jednotlivých mesiacov.

Január


Polročné predsedníctvo v Rade EÚ prevezme Dánsko, päťmiliónová krajina s populistami v parlamente. Krajina, ktorá euro odmietla v referende ešte v roku 2000, bola známa aj tvrdou imigračnou politikou. Kontroly na hraniciach spochybňovali voľný pohyb osôb v rámci Schengenu. Naladiť krajinu európskejšie sa teraz snaží dánska ľavica, ktorá sa po desiatich rokoch vrátila k moci.

V januári vstúpi do platnosti aj nová maďarská ústava. Bruselu prekáža najmä veková diskriminácia pre maďarských sudcov, ktorí budú povinne dôchodcami vo svojich 62 rokoch. Rovnako sa únii nepáči ani údajná prílišná koncentrácia moci do rúk predsedu Národného súdneho úradu, ktorý bude sudcov vymenúvať.

Na 23. januára 2012 pripadá začiatok nového čínskeho roka. Čaká nás rok vodného Draka (1992, 1952 a 2012) Zo všetkých rokov Draka, má rok 2012 priniesť najviac z piatich čínskych požehnaní: harmónie, mravnosti, hojnosti, naplnenia a dlhého života. Preto by mal byť rok 2012 skôr rokom veľkých zlomov ako rokom katastrôf.

 

Február

Vo februári si pred televízory sadne jedno veľké publikum. Mnohí ani nepatria k vášnivým fanúšikom tejto hry, skôr pozerajú Super Bowl iba kvôli typickej atmosfére. Jednu z najpopulárnejších hier v USA si, tentokrát v Indianapolis, nenechá ujsť asi 100 miliónov Američanov.

Tento mesiac si prídu na svoje aj fanúšikovia z druhého tábora. Celý svet bude sledovať najväčšiu filmovú udalosti roka. Populárnych Oscarov bude už po deviaty krát moderovať, namiesto Eddieho Murphyho, Billy Crystal. Ten Crystal, ktorý na scénu pri odovzdávaní Oscarov pre film Mlčanie jahniat prišiel s náhubkom na ústach. A ten, ktorý počas moderovania slávnostného večera čítal myšlienky hviezdam ako Arnold Schwarzenegger, Rusell Crowe, Jack Nicholson či Meryl Streep. Všetko vkusne a s humorom. 

Na záver mesiaca sa môžeme tešiť z dňa navyše. Bude totiž priestupný rok.

 

Marec

Ani marec nebude skúpi na zábavu. Aj keď veľké prekvapenia asi už ani nikto nečaká. Rusi si znovu zvolia za svojho prezidenta Putina a 10. marca si my, vďaka predčasným voľbám, zvolíme svojich parlamentných zástupcov.

 

Apríl

Presne 100 rokov po najznámejšej námornej katastrofe v dejinách si môžete cez internet objednať lístok na spomienkovú plavbu. Na palube veľkej výletnej lode sa bude servírovať menu z cesty z roku 1912 a tancovať sa bude v dobových kostýmoch. Na mieste kde Titanic narazil do ľadovca a zahynulo vyše 1500 ľudí, je pripravená spomienková slávnosť.

V apríli sa chystajú Spojené štáty ukončiť vojenské velenie v Južnej Kórei, ktoré tam pôsobí od čias Kórejskej vojny zo začiatku 50. rokov 20. storočia.

Vo Francúzku si zmerajú sily kandidáti na hlavu štátu v prvom kole prezidentských volieb.

V Grécku si zas budú občania voliť novú vládu  v predčasných parlamentných voľbách.

Máj


Majstrovstvá sveta v hokeji sú naplánované od 4. do 20. mája netradične v dvoch krajinách. Fínsko a Švédsko budú hostiť 16 účastníkov rozdelených do základných skupín, ktorí odohrajú zápasy každý s každým. Slovensko je v skupine A, spolu s favorizovaným Fínskom, Kanadou, USA, Švajčiarskom, Bieloruskom, Francúzskom a Kazachstanom. V prvom zápase by sme mali nastúpiť proti Kanade, konečné finále sa bude hrať v Helsinkách.

Na výstave EXPO 2012 Yeosu Kórea zatiaľ oficiálne potvrdilo účasť 72 krajín. Je to akési medzipodujatie s jednou nosnou témou. Náš národný stánok na výstave o oceáne a pobreží by mal obsadiť plochu 512 m2. V máji nás čaká ešte filmový festival v Cannes, ale aj finále televíznej pesničkovej súťaže Eurovízia.

 

Jún

Na 6. júna máme pripravené veľmi zriedkavé astronomické divadlo. Venuša prejde z pohľadu Zeme popred Slnko. Takýto jav trvá stokrát dlhšie ako zatmenie Slnka, no kvôli pozorovaniu by ste teraz museli vycestovať do oblasti Pacifiku. Nasledujúci prechod nastane až 11. decembra 2117.

Majstrovstvá Európy vo futbale, sledovalo v roku 2008 neuveriteľných 6,6 miliardy divákov v 231 krajinách sveta. Tie nasledujúce z Poľska a Ukrajiny budú pravdepodobne vysielané aj v 3D formáte. Úvodný zápas Poľsko – Grécko sa odohrá 8. júna vo Varšave, finálový 1. júla v Kyjeve.

Vo Francúzku budú 10. a 17. júna parlamentné voľby. Podľa politických nálad sa očakáva, že nepopulárny Sarkozy boj so svojimi oveľa silnejšími ľavicovými rivalmi a vzmáhajúcou sa ultrapravicou tentoraz nevyhrá.

Britská kráľovská rodina sa pri príležitosti diamantového 60. výročia nastúpenia kráľovnej Alžbety II. na trón, vyberie počas predĺženého víkendu 2.-5. júna, na svetové turné. Naviaže tým na okázalé domáce oslavy. Alžbeta II. je po kráľovnej Viktórii druhým najdlhšie vládnucim monarchom v britskej histórii. Na trón nastúpila 6. februára 1952.

 

Júl


V Rade Európskej únie sa predsedníctvo strieda každých šesť mesiacov. V júli ho do konca roka 2012 prevezme Cyprus.

Dva týždne na prelome júna a júla sa do areálu All England Lawn Tennis and Croquet Clubu v Londýne sústredí pozornosť celého tenisového sveta. Z pôvodne amatérskeho turnaja pre členov a priateľov klubu sa postupne stala významná svetová udalosť – Wimbledon. Na centrálnom kurte je 8 mm tráva „posvätná“, hrá sa na nej iba počas dvoch turnajových týždňov.

Výnimkou bude rok 2012, keď bude slúžiť aj na olympijské tenisové turnaje počas XXX. letných olympijských hier. Tie sa budú konať od 27. júla do 12. augusta 2012 už po tretíkrát v Londýne, ktorý v boji o hostiteľské mesto porazil takých kandidátov ako Moskva, New York, Madrid a Paríž.

Oslavovať budeme aj na Slovensku, pri "Vatrách zvrchovanosti“ si 17. júla pripomenieme 20. výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR.

Následne 20. júla sa začne islamský pôstny mesiac Ramadán.

 

August

Na Marse by mala pristáť americká Mars Science Laboratory. Toto mini vozidlo, známe aj ako Curiosity, má na Mars doviezť desaťkrát viac vedeckých prístrojov než jeho predchodcovia. Skúmať má mikrobiálny život na červenej planéte. Životnosť pojazdného laboratória sa odhaduje minimálne na jeden marťanský rok, čo zodpovedá 685 pozemským dňom. Celkové náklady projektu vyčíslili na 2,3 miliardy USD.

Koncom augusta sa zídu americkí Republikáni, aby určili svojho prezidentského kandidáta

 

September


S blížiacim sa novým školským rokom sa určite znásobí aj frekvencia ústavných činiteľov v médiách. Všetci budú omieľať o zákone zákonov to, čo sme už toľkokrát počuli. Prvého septembra si pripomenieme 20. výročie Ústavy SR.

V týchto dňoch si americkí Demokrati určia za svojho prezidentského kandidáta opäť Obamu.

 

Október

Začiatok októbra patrí vede. Švédsky fyzik, vynálezca a filantrop Alfréd Nobel vo svojom závete odkázal 9,2 milióna dolárov na založenie ceny pre tých, ktorí svojím dielom v oblasti fyziky, chémie, medicíny, literatúry a v úsilí o zachovanie mieru najviac prospeli ľudstvu. V roku 1968 pribudla k uvedeným cenám ešte jedna, za ekonómiu. Nobelovu cenu môžu v každej kategórií dostať maximálne traja kandidáti. Udeľuje sa každý rok v deň výročia úmrtia Nobela.

Koncom októbra je termín pre parlamentné voľby na Ukrajine. Ak sa dovtedy Júlia Tymošenková nedostane z väzenia, pôjde za ňu do volieb jej dcéra Jevgenija. Viedla by tak zoskupenie niekoľkých politických strán pod hlavičkou Bloku Júlie Tymošenkovej proti vládnej Strane regiónov prezidenta Viktora Janukovyča. Nech už na Ukrajine vyhrá ktokoľvek, Komunistická strana Číny si zvolí nového lídra, Xi Jinpinga.

 

November

V novembri uplynie 500 rokov od dokončenia fresiek Sixtínskej kaplnky Michelangelom. Sixtínska kaplnka je z hľadiska historického, umeleckého i náboženského jedna z najdôležitejších súčastí Vatikánskych palácov. Tvorí ju jediný obdĺžnikový priestor, pôvodne pevnosť. Kaplnka sa dosiaľ využíva hlavne pre konkláve, ktorá sa tu schádza k voľbe pápeža. Dekorovaním stropu poveril pápež Július II. Michelangela, ktorý zákazku prijal nerád, pretože nemal skúsenosti so zhotovovaním fresiek. Strop behom štyroch rokov vyzdobil dejinami človeka pred príchodom Krista.

Americké prezidentské voľby 2012 majú byť najdrahšími v histórii. Očakáva sa, že republikáni a demokrati budú musieť pustiť v bitke o Biely dom, Kongres a guvernérske kreslá na volebnú kampaň dokopy 6 miliárd dolárov. Od prezidenta Obamu sa očakáva, že dokáže získať od sponzorov 760 miliónov dolárov, ako tomu bolo v roku 2008, alebo dokonca necelú miliardu. Uvidíme čo sa im nakoniec podarí 6. novembra.

V Austrálii a v oblasti Pacifiku 13. novembra Mesiac úplne zatieni Slnko.

 

December

India predbehne Čínu a stane sa najväčším svetovým trhom mobilných telekomunikačných služieb. Málokto si už spomenie na prvú odoslanú SMS cez GSM sieť. V sieti Vodafone vo Veľkej Británii 3. decembra 1992 Neil Papworth vyťukal správu "Veselé Vianoce". Odvtedy uplynulo 20 rokov a textovky postupne v mobiloch nahrádzajú sociálne siete. Rovnaké okrúhle výročie by koncom roka 2012 mala oslavovať aj naša Slovenská republika. No ešte predtým, 21. decembra Majský kalendár ukončí svoj “veľký cyklus”.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu