Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gréci chcú viac peňazí: Bez pôžičky 130 miliárd odídu z eurozóny!

Grécky premiér Lukas Papadimos
Grécky premiér Lukas Papadimos (Zdroj: TASR)

ATÉNY - Podľa hovorcu gréckej vlády Pantelisa Kapsisa bude musieť krajina vystúpiť z eurozóny, ak sa jej nepodarí dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na druhom úvere vo výške 130 miliárd eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Záchranný plán musí byť podpísaný, inak budeme mimo trhy, mimo euro," varoval hovorca s tým, že situácia sa stáva čím ďalej zložitejšia. Podľa neho budú kľúčové nasledujúce tri až štyri mesiace.

Grécko preteká s časom, aby sa dohodlo so zástupcami Európskej únie, Medzinárodného menového fondu a súkromnými veriteľmi o podrobnostiach ďalšej obrej pôžičky. Zásadné je aj odpísanie minimálne polovice gréckeho dlhu u jednotlivých európskych bánk, inak by sa krajina mohla ľahko ocitnúť v platobnej neschopnosti.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Gréci požadujú po vláde, aby urobila maximum pre zachovanie jednotnej európskej meny, ale nepáčia sa im jednotlivé úsporné reformy. Grécky premiér Lukas Papadimos prednedávnom však zopakoval, že reformy sú nevyhnutné pre udržanie eura.

Ak by Grécko v tomto roku skutočne vystúpilo z eurozóny, naplnili by sa predpoklady britského ekonomického inštitútu Centre for Economics and Business Research, ktorý očakáva, že aspoň jedna krajina opustí do konca tohto roka zoskupenie eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu