Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Urnu s exprezidentom Havlom uložia do hrobu pravdepodobne v stredu

Pohreb Václava Havla
Pohreb Václava Havla

PRAHA - Dátum, kedy rodina uloží urnu s ostatkami niekdajšieho českého a československého prezidenta Václava Havla, nechceli jeho bývalí spolupracovníci potvrdiť, podľa objednávky v pohrebnej službe však všetko nasvedčuje tomu, že sa tak stane v stredu 4. januára.

To je navyše deň, kedy by Havel so svojou ženou Dagmar oslávili 15. výročie svadby, napísal dnes spravodajský server Mediafax.cz

"Nemôžem to potvrdiť, termín sa vopred oznamovať nebude," povedala agentúre Mediafax bývalá tajomníčka exprezidenta Havla Sabina Tančevová.

V deň kremácie - 23. decembra - sa však objavili špekulácie, že urnu uloží rodina 4. januára, teda v deň, kedy by manželia Havlovci slávili 15. výročie svadby. "Bola to jedna z úvah pani Havlovej, ale neviem. O tom rozhoduje ona," povedal Mediafaxu bývalý tlačový hovorca Kancelárie prezidenta Českej republiky Martin Krafl.

Riaditeľ kamenárstva Svojetice, ktoré vytára nápis na hrobke, Alois Jordán, Mediafaxu potvrdil, že nápis má byť hotový v stredu. Umiestnený bude nad menom zosnulej Havlovej ženy Olgy.

"Bude to skromný nápis. Bude tam len meno a narodenie a úmrtie," uviedol Mediafaxu s tým, že písmo bude zlatej až bronzovej farby. O dátume ukladania urny však Jordán nevedel.

Termín neprezradil ani konateľ pohrebnej služby Elpis Jaroslav Mangl. "My sme s Havlovcami dohovorení, že všetky informácie poskytuje pani Dagmar. Sme diskrétna firma, ktorá striktne dodržuje prianie zákazníka," ospravedlnil sa Mediafaxu.

Urna bude uložená do rodinnej hrobky na Vinohradskom cintoríne v arkádach pri kaplnke sv. Václava. Tam už odpočíva od roku 1996 Olga Havlová a tiež Havlovi rodičia Václav a Božena, ktorí zomreli v 70. rokoch minulého storočia, priblížila agentúra Mediafax.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu