Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Absurdné špekulácie? Havel (†75) pri prevozoch možno nebol v rakve!

Rakvu s prezidentom po štátnom pohrebe previezli do krematória
Rakvu s prezidentom po štátnom pohrebe previezli do krematória (Zdroj: SITA)

PRAHA - S bývalým českým prezidentom Václavom Havlom , ktorý zomrel pred Vianocami na Hrádečku, sa po smrti mohli prísť ľudia rozlúčiť na Pražskú križovatku či Pražský hrad. Podľa denníka Blesk si prevozy rakvy s ostatkami vyžiadali prejdenie 164 km a existujú pochybnosti, či bol Havel skutočne po celý čas v truhle.

Po exprezidentovej smrti vyšiel v pondelok z jeho chalupy smutný konvoj. Na poslednej ceste do Prahy poslúžil Havlovi mercedes pardubickej pohrebnej firmy. O pár hodín neskôr rakvu uložili na pódium v odsvätenom kostole svätej Anny, kde Havel vybudoval kultúrne centrum Pražská križovatka. Tam zostala do stredy. Nasledoval prevoz so sprievodom na Hrad a dva dni vo Vladislavskej sále. Až v piatok, po rozlúčke v katedrále svätého Víta, sa dočkala prevozu do krematória.

Z týchto údajov vyvstáva podľa Blesku otázka, ako je možné, že by bol exprezident tak dlho uložený v nechladenej truhle? V Pražskej križovatke aj vo Vladislavskej sále sa pritom kúrilo.

"Logickou úvahou sa dospelo k tomu, že rakva Václava Havla bola prázdna," napísal napríklad na svojom blogu prozaik a publicista Aleš Presler. Oficiálne nechcel tieto úvahy nikto komentovať. Odborníci na pohrebníctvo ale pripomenuli, že rozklad mŕtveho tela možno spomaliť, prípadne rakvu hermeticky uzavrieť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu