Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Honosný pohreb a potom šok: Havla (†75) uložili do lacnej rakvy z Poľska!

Václava Havla pochovali v lacnej rakve z Poľska
Václava Havla pochovali v lacnej rakve z Poľska (Zdroj: SITA)

PRAHA - Štátny pohreb bývalého českého exprezidenta Václava Havla sa konal vo veľkom štýle. Na ceremónii a smútočnom pochode sa rozhodne nešetrilo, denník Blesk však priniesol pozoruhodnú informáciu. Podľa neho bola Havlova rakva jedna z najlacnejších, akú možno na trhu dostať.

Podľa denníka išlo o najobyčajnejší a finančne veľmi šetrný typ, ktorý sa v Česku ani nevyrába, ale dováža sa z Poľska. V pohrebnom ústave si možno rakvu zaobstarať za 4780 českých korún (v prepočte okolo 190 eur). Nákupná cena je pritom ešte o niekoľko tisíc nižšia.

Kancelária prezidenta republiky Václava Klausa, ktorá mala priebeh pohrebu na starosti, sa od výberu truhly dištancuje. "To sa musíte opýtať rodiny zosnulého pána prezidenta, my na to odpovedať nevieme," povedal hovorca Hradu Radim Ochvat. Havlova tajomníčka Sabína Tančevová zatiaľ na otázku neodpovedala.

Necelých päťtisíc korún je však za rakvu naozaj veľmi málo. Celokovové, kompletne vybavené stoja mnohonásobne viac - vyše 60-tisíc korún. V takej pochovali napríklad speváka Waldemara Matušku (†76).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu