Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gašparovič podpísal novelu, ktorá ruší transformáciu nemocníc

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti sa zruší. Umožní to novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. TASR o tom dnes informovalo tlačové oddelenie kancelárie prezidenta.

Táto zmena zákona zabezpečila plnenie memoranda medzi vládou SR a lekárskymi odbormi. Lekári budú mať tak aj vyššie mzdy. Novela hovorí o prvých dvoch častiach z trojetapového zvýšenia platov lekárov, ku ktorému sa vláda zaviazala v spoločnom memorande s odbormi.

Materiál garantuje minimálne mzdy pre lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach. Tie majú k januáru 2012 dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Súčasťou materiálu je aj novela Zákonníka práce vo vzťahu k zamestnancom, ktorí vykonávajú zdravotnícke povolanie. Navrhuje sa rozšírenie okruhu subjektov, na ktoré sa zákonník vzťahuje, ako aj doplnenie osobitných ustanovení o zvyšovaní kvalifikácie a vzdelávaní týchto zamestnancov.

Zároveň sa rozširuje okruh osôb, ktoré môžu podať podnet na príslušnom orgáne inšpekcie práce aj na zástupcov zamestnancov. Nemocnice majú po novom okrem toho lekárom po presiahnutí nadčasov poskytnúť za odslúžené hodiny náhradné voľno do dvoch mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu