Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezident vrátil v tomto volebnom období 28 zákonov, úplne zastavil dva

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil parlamentu v tomto volebnom období 28 zákonov. Národná rada SR zasadne do volieb ešte raz, hlava štátu tak bude mať ešte možnosť právo veta využiť.

Z viac ako dvoch stoviek parlamentom schválených právnych noriem od volieb v júni 2010 vrátil Gašparovič 21 s pripomienkami a v siedmich prípadoch odporúčal poslancom neschváliť zákon ako celok.
      
Bývalá koalícia sa s vrátenými právnymi normami väčšinou dokázala vyrovnať, či už odmietnutím alebo akceptovaním prezidentových pripomienok. Opätovne schváliť sa jej nepodarilo len dve - novelu zákona o stavebnom sporení a novelu zákona o šľachtení a plemenitbe hospodárskych zvierat. Zatiaľ posledná vetovaná novela zákona o sociálnych službách bude na programe ostatnej predvolebnej schôdze.
      
Bez ohľadu na to, či prezident vráti zákon s pripomienkami alebo ako celok, na jeho opätovné schválenie je potrebných minimálne 76 hlasov poslancov. Pri prvom schvaľovaní obyčajného zákona teoreticky stačí aj 39 hlasov. Ak plénum vrátený zákon opätovne schváli, prezident už nemá možnosť do procesu vstúpiť. Môže právnu normu nepodpísať, avšak tá sa stane účinnou aj bez tohto aktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu