Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kolaps v nemocniciach odvrátený: Poslanci stopli transformáciu a zvýšili platy!

Marián Kollár
Marián Kollár

BRATISLAVA - Pacienti sa podľa slov šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára pravdepodobne už nemusia obávať toho, že by ich v slovenských nemocniciach nemal kto ošetriť.

"Vzhľadom na to, že sa prijali dnes v parlamente závery také, aké sa prijali, v ktoré sme ani nedúfali, verím, že budeme môcť prežiť advent s pokojom v duši a bez obáv z ďalšieho odchodu lekárov," uviedol v reakcii na schválenie novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá prináša vyššie platy lekárov, zrušenie transformácie nemocníc a zmeny v Zákonníku práce.

Kollár zatiaľ nechcel exaktne potvrdiť, či lekári odvolajú štrajkovú pohotovosť, ktorú vyhlásili v sobotu (10.12.). O ďalšom postupe by mali informovať v najbližších hodinách.

"Samozrejme, nebolo splnené a schválené všetko, ale v tejto chvíli to, čo bolo schválené a splnené, berieme ako pozitívum," skonštatoval. V parlamente sa nepodarilo presadiť zvýšenie platov lekárov aj od roku 2013, podľa jeho slov však na rokovanie o týchto otázkach bude dostatok priestoru s novou vládou.

"Myslím, že sa cítime všetci dobre v tejto chvíli, pretože to, čo sme chceli dosiahnuť, sa nám čiastočne podarilo," pokračoval. Poukázal na to, že lekári sú s výsledkom spokojní, pričom ho plánujú osláviť prácou pre pacientov. "Zajtra ráno sme v práci," uzavrel.

RADIČOVÁ: Vláda naplnila memorandum do bodky

Príliš veľa kriku, príliš veľa osočovaní až hystérie – týmito slovami okomentovala premiérka Iveta Radičová schválenie všetkých najdiskutovanejších záverov memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve. „Takže už môžem zaželať príjemné sviatky," dodala. S predsedami poslaneckých klubov sa stretla dnes pred rokovaním vlády, aby sa dohodli na spoločnom postupe.

Z memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve medzi vládou a lekárskymi odborármi podľa Radičovej nezostal ani jeden záväzok, ktorý by vláda nesplnila. „Vyhlasujem za Vládu SR, že 31 bodov memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve vláda všetky naplnila,“ povedala dnes po rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová, s tým, že bolo naformulované tak, aké má dnes vláda reálne kompetencie.

Vláda prijala uznesenie k plneniu záväzkov vyplývajúcich z memoranda, kde ministrovi zdravotníctva uložila nepokračovať v procese transformácie – teda nerealizovať zmenu štátnych organizácií poskytujúcich zdravotnú starostlivosť na akciové spoločnosti.

„Proces transformácie jednak svojim rozhodnutím zastavil prezident SR," pripomenula s tým, že teraz je tu aj uznesenie vlády, ktorým zastavenie transformácie ukladá ministrovi. Okrem toho boli zrušené aj staršie uznesenia vlády, ktoré ukladali ministrovi kroky k transformácii. „Teda vláda urobila všetky kroky na zastavenie transformácie, čim plne naplnila záväzok, ktorý jej ukladá zákon,“ povedala premiérka.



Prezident I. Gašparovič po tom, čo sa zúčastnil rokovania vlády

Prezident k tranformácii nemocníc

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu