Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvýšenie platov lekárov nemusí prejsť, SaS zákon nepodporí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý má zvýšiť platy lekárom a zmeniť Zákonník práce, dnes popoludní v pléne ako celok nemusí prejsť. Bývalá koalícia totiž nemá podporu SaS, ktorej poslanci sú pripravení počas hlasovania vytiahnuť svoje karty a nezúčastniť sa "tejto parlamentnej frašky".

"Tento zákon zastavuje reformy a zvyšuje výdavky, je šitý horúcou ihlou, má technické nedostatky a vznikol na základe primitívneho vydierania lekárskymi odbormi," povedal na dnešnom brífingu líder SaS Richard Sulík s tým, že jeho strana sa vydierať nenechá.

Podľa jeho slov je vzniknutá situácia v zdravotníctve výsledkom totálneho zlyhania ministra za KDH (Ivana Uhliarika, pozn.) a "táto strana nesie plnú zodpovednosť za situáciu, ktorá vznikla tým, že minister Uhliarik dlhé mesiace vôbec nič v tejto veci nepodnikol a neriešil".

Sulík sa domnieva, že ak by ustúpili vydieraniu, čochvíľa začnú štrajkovať alebo vydierať učitelia, hasiči, policajti či vojaci. "Oni nie sú predsa menej dôležití a snáď nebudeme ustupovať každému vydieraniu. To by viedlo do bankrotu alebo na grécku cestu," vysvetlil. Podľa jeho slov za akékoľvek vzniknuté škody vrátane ohrozenia ľudských životov nesie plnú zodpovednosť KDH svojim nekonaním a lekárski odborári.

Ak si 18 poslancov SaS vytiahne karty a všetci ostatní členovia zákonodarného zboru budú v sále hlasovať, na schválenie novely bude potrebných aspoň 67 hlasov. Tie bývalá koalícia bez liberálov nemá. Opozičný Smer-SD by právnu normu podporil len v tom prípade, ak jej súčasťou bude aj zrušenie transformácie nemocníc, čo zase nemá podporu v bývalej koalícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu