Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Poslanci si platy zmrazili, pripomienka prezidenta neprešla

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes 134 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú plénu vrátil prezident SR Ivan Gašparovič, a to v pôvodnom znení. Právna norma zmrazuje ústavným činiteľom od nového roku platy na súčasnej úrovni.

Gašparovič namietal ustanovenie, podľa ktorého má mať poslanec nárok na plat už odo dňa zvolenia a nie až od momentu, kedy zloží sľub, ako to bolo doteraz. Podľa zákona o rokovacom poriadku poslanec začína vykonávať svoj mandát až zložením sľubu. Gašparovič preto upozornil, že ak by zákonodarca odmietol sľub zložiť alebo by ho zložil s výhradou, podľa ústavy to má za následok stratu mandátu. Jeho mzda by mu však už mohla byť vyplatená.

Túto pripomienku prezidenta podporilo len sedem poslancov. Plat členovi snemovne tak po novom bude platiť už odo dňa jeho zvolenia.

Podľa schválenej novely budú mať zmrazené platy poslanci NR SR, prezident, členovia vlády, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu, generálny prokurátor, obmudsman, vedúci ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátni zamestnanci vo verejnej funkcii. Sudcovia sú výnimkou.

V súčasnosti sa platy poslancov upravujú v závislosti od výsledkov hospodárenia štátu. Vzorec presadil bývalý predseda NR SR a líder SaS Richard Sulík. Keďže sa deficit oproti vlaňajšku zníži, členovia snemovne si pôvodne mali prilepšiť o stovky eur.

Súčasťou zákona je tiež novinka, že nárok na odstupné vo výške dvoch mesačných platov bude mať len ten poslanec, ktorý vykonával mandát aspoň päť mesiacov. Na úrovni tohto roku ostanú aj náklady na poslaneckých asistentov a prevádzku poslaneckých kancelárií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu