Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Poslancom hrozí, že ich plat porastie od januára o 652 eur: Gašparovič vrátil zákon!

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Zmrazenie platov ústavných činiteľov narazilo na prekážku. Prezident Ivan Gašparovič parlamentu vrátil novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, podľa ktorej sa platy poslancov, ministrov i prezidenta mali v roku 2012 zmraziť na úrovni roku 2011.

Gašparovičovi v novele prekáža ustanovenie, podľa ktorého má poslancom patriť plat odo dňa zvolenia za poslanca a tvrdí, že na plat by mal poslanec mať právo až odo dňa zloženia sľubu, ako je to v súčasnosti.

Prezident síce pripúšťa, že zákonodarcovia podľa zákona o poslancoch nadobúdajú práva a povinnosti zvolením, argumentuje ale znením zákona o rokovacom poriadku. Podľa toho sa poslanci ujímajú mandátu zložením sľubu. "Ak by poslanec odmietol zložiť sľub alebo zložil sľub s výhradou, malo by to podľa ústavy za následok stratu mandátu," odôvodňuje vrátenie zmrazenia platov. Parlamentu navrhuje, aby zákon opätovne schválil tak, aby mali členovia snemovne na plat nárok až od zloženia sľubu.

Keďže zmrazenie platov malo byť účinné od začiatku roka, predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) zvolal pre vrátenie novely mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. Konať sa bude v stredu 21. decembra, poslanci na nej okrem zmrazenia platov budú rozhodovať o novele zákona o sociálnych službách.

Podľa tejto novely sa všetkým obecným zariadeniam a neverejným poskytovateľom vybraných druhov sociálnych služieb navrhuje poskytovať rovnakú výšku finančného príspevku na zabezpečenie prevádzky podľa jednotlivých druhov služieb zo zdrojov štátneho rozpočtu.

Platy politikov mali vzrásť podľa jednotlivých funkcií rôzne podľa pravidiel, ktoré vlani schválila koalícia. Pri výpočte poslaneckej mzdy sa vychádza z deficitu v štátnom rozpočte. Čím je nižší, tým vyššie sú zárobky. Keďže deficit klesol z ôsmich na necelých päť percent, od januára by si mali polepšiť o približne 18 percent. Iba pri poslancoch by to v čase šetrenia a krízy znamenalo nárast výdavkov o 1,1 milióna eur ročne. V súčasnosti zarábajú poslanci 3576 eur, bratislavskí o 230 menej.

Po novom by to však bolo až o neuveriteľných 652 eur viac. Ešte viac si mali polepšiť ministri, ktorým by mesačne malo vo vreckách pribudnúť až o 822 eur viac. Neuveriteľné však je, že zvyšovanie sa týka takmer všetkých štátnych úradníkov.

Napríklad podľa údajov, ktoré nám poskytlo ministerstvo financií, môžu začať oslavovať aj sudcovia a prokurátori. Priemerný mesačný príjem sudcu sa v roku 2012 zvýši v porovnaní s rokom 2011 o 563 eur  a priemerný mesačný príjem prokurátora o 509 eur. Tieto sumy sú síce uvedené  v rozpočte, ale na druhej strane realita bude závisieť od finálnej výšky deficitu. Do úvahy ešte prichádza ďalšia možnosť, že sa v parlamente rozhodnú spôsob svojho odmeňovania aktívne upraviť,“ povedala nám Patrícia Malecová Šepitková z tlačového odboru ministerstva.

Zastavenie rastu vlastných platov v nasledujúcom roku poslanci schválili 1. decembra. Chystané zmrazenie sa má okrem poslancov vzťahovať aj na členov vlády, prezidenta, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora, ombudsmana, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy a štátnych zamestnancov vo verejnej funkcii. Naopak, výnimku pri zmrazovaní dostali sudcovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu