Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zdravotnícky výbor odmietol zrušiť transformáciu nemocníc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre zdravotníctvo v utorok odporučil plénu schváliť návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý má reflektovať na požiadavky lekárov.

Poslanci vo výbore zároveň odmietli pozmeňovací návrh Richarda Rašiho (Smer-SD) na zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Úplné požiadavky lekárov vyplývajúce z memoranda medzi vládou a odbormi sa cez pozmeňovací návrh snažila predložiť poslankyňa Mária Sabolová (KDH), vzhľadom na to, že nie je členkou výboru, legislatíva jej to neumožnila.

"Klamstvo strieda klamstvo, keď minister zdravotníctva hovorí, že memorandum sa plní v plnom rozsahu, pritom tam nie sú minimálne dve základné veci vôbec zaradené. Veci, na ktorých sme sa dohodli, dnes už neplatia," uviedol na margo utorňajšieho diania v parlamente šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Ten zároveň vyzval všetkých lekárov, aby situáciu pozorne sledovali a nepoľavovali v úsilí dosiahnuť ich požiadavky.

"Ak by sa schválilo takéto memorandum, je to vážne ohrozenie zdravotnej starostlivosti, a to už budú priamo ohrození občania," tvrdí Kollár. Jasnú reakciu na aktuálny vývoj chcú odbory predstaviť v stredu 14. decembra. Dovtedy ostávajú aj naďalej v štrajkovej pohotovosti. Medzitým chcú lekárski odborári ešte osloviť prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby aktívne vstúpil do riešenia situácie.

To, že predkladaný legislatívny rámec nie je v súlade s dohodnutým memorandom, si myslí aj poslankyňa Sabolová. "Návrh zákona nie je v súlade s memorandom, memorandum je len papierom, ktorý nie je naplnený. Všetky čísla a odrážky sú úplne iné ako v memorande," povedala. Výboru chcela preto predložiť návrh zákona, ktorý bol ako príloha k memorandu, čo jej však legislatíva neumožnila. Na výzvu predsedu výboru Viliama Novotného (SDKÚ-DS), či si niektorí z jeho členov chce osvojiť tento pozmeňujúci návrh, nereagoval žiadny poslanec.

Zákonodarcov na rokovaní výboru okrem iného zaujímalo najmä, z čoho sa bude kryť zvyšovanie platov lekárov. Ako poukázal Štefan Zelník (SNS), bolo veľkou chybou, že v memorande chýba časť o dofinancovaní zdravotníctva. Bez doriešenia tejto otázky je memorandum podľa Jozefa Valockého (Smer-SD) podvod. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) však tvrdí, že do systému zdravotníctva príde na budúci rok o 162 miliónov eur viac, zdroje majú priniesť aj úspory napríklad v liekovej politike.

Novela zákona o poskytovateľoch z dielne výboru hovorí o prvých dvoch častiach z trojetapového zvýšenia platov lekárov, ku ktorému sa vláda zaviazala v spoločnom memorande s odbormi. Materiál má garantovať minimálne mzdy pre lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach. Tie majú k januáru 2012 dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy. K júlu by mali ich platy rásť na 1,2- až 1,9-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Súčasťou materiálu je aj návrh novely Zákonníka práce vo vzťahu k zamestnancom, ktorí vykonávajú zdravotnícke povolanie.

Odborom sa nepáči spôsob napĺňania ich požiadaviek, na ktorých sa dohodli s vládou v spoločnom memorande, čo viedlo k návratu asi 1200 lekárov do slovenských nemocníc. Počas víkendu preto vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Materiál je podľa nich v rozpore s textom memoranda, chýba v ňom zrušenie transformácie nemocníc, ako aj tretia etapa zvyšovania miezd lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu