Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Blázni do cigaretových škatuliek z celého sveta ukázali Topkám svoje zbierky: A nestratil sa ani Slovák!

Martin Korčok so svojou unikátnou zbierkou tvrdých červených marlboriek. Zobraziť galériu (43)
Martin Korčok so svojou unikátnou zbierkou tvrdých červených marlboriek. (Zdroj: martin korčok)

BRATISLAVA - Pre niektorých je koníčkom ich práca, pre iných rodina, ale človek vždy potrebuje aj nejaké súkromné potešenie, ktorému obetuje čas, energiu aj financie. Martin Korčok zo Šale sa už roky venuje zbieraniu cigaretových krabičiek a v Európe vlastní najväčšiu kolekciu červených tvrdých neotvorených marlboriek z vyše 100 krajín. Teší ho však nielen toto prvenstvo, ale najmä pocit, že svoju radosť zdieľa s podobnými "bláznami" po celom svete. Ak neveríte, pozrite sa, že aj taká krabička z cigariet má svoju hodnotu a vie byť umeleckým dielom.

''Je ťažké v niekoľkých riadkoch popísať, aký je to pocit byť súčasťou medzinárodného spoločenstva ľudí, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň, diskutujú a vymieňajú si názory, dojmy a skúsenosti. Nikdy som si nemyslel, ze taký zbytočný kus papiera, ako je obal z cigariet, by mohol zblížiť ľudí z toľkých miest a tak odlišných kultúr. Pre mňa je to niečo úžasné," vraví jeden z vášnivých zberateľov, Grék Lampros Alexopoulus, ktorého slová podľa Martina dokonale vystihli podstatu. Ani jednému z nich totiž nejde o propagáciu značky či reklamu. Väčšina z nich dokonca patrí medzi nefajčiarov, ale z rôznych dôvodov podľahli tomuto čaru.

Martinova "cesta" sa začala pred takmer desiatimi rokmi, keď jedného dňa vyšiel z letiska v Izraeli a zrak mu padol na billboard s Marlboro v hebrejčine. Z akéhosi neznámeho popudu neodolal a pri pokladni v obchode si jednu škatuľku kúpil. Keď sa dostal do ďalších krajín ako Švédsko či Nórsko, odvšadiaľ si nejakú priniesol a zrazu zbadal, že sa mu v zásuvke nahromadila celkom pekná zbierka. A tak sa v tom rozhodol pokračovať.

Martin má na výmenu niekoľko stoviek krabičiek. Po vysypaní zo škatúľ ich bola plná podlaha.
Zobraziť galériu (43)
Martin má na výmenu niekoľko stoviek krabičiek. Po vysypaní zo škatúľ ich bola plná podlaha.  (Zdroj: Topky.sk)

Blázni do cigaretových škatuliek
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Topky.sk)

Blázni do cigaretových škatuliek
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Topky.sk)

So zháňaním mu pomáhali kamaráti, ale časom tento zdroj dostupných kúskov vyschol a bolo sa treba poobzerať po inom spôsobe. Skúsil teda šťastie na internete a zisťoval, či existujú nejaké stránky, ktoré by sa venovali iba zbieraniu a výmene cigaretových krabičiek. V tomto smere však veľmi nepochodil a dostať sa do zberateľskej komunity bolo oveľa ťažšie, ako sa nazdával. Nemal žiadne referencie, a kým si získal jej dôveru, stálo ho to veľa úsilia aj času. Napokon však prišiel zlom a dnes má kontakty na podobných fanatikov na takmer všetkých kontinentoch.

Pre Martina veľkú úlohu zohráva aj estetické uloženie zbierky, aby ho tešila a mal z nej radosť. "Možno to niekto nedokáže pochopiť, pretože vidí len krabičky. Ale za každou z nich je nejaká história," prezradil Topkám s tým, že si dal u stolára urobiť špeciálne vitríny, aby ich mohol mať na očiach. V roku 2010 však prišla "zberateľská kríza" a on sa rozhodol gro svojej kolekcie predať. Naďalej ho však kontaktovali iní zberatelia a pýtali od neho ďalšie krabičky, alebo chceli nejaké vymeniť. A tak si uvedomil, že je v tom zase až po uši s tým rozdielom, že sa striktne venuje už iba zbieraniu tvrdých červených neotvorených marlboriek.

"Ide mi o to, aby som ich nazbieral, z čo najviac krajín sveta. Podľa katalógu, ktorý som nedávno dostal, sa Marlboro predáva v 180 krajinách, z tých 180 som sa už prehupol cez 100," uviedol Martin a dodal, že existujú krajiny, odkiaľ sa krabičky prakticky nedajú zohnať, ako sú niektoré štáty na africkom kontinente a potom jednotlivé ázijské či juhoamerické krajiny. V mnohých totiž existuje prísny zákaz posielania tabakových výrobkov poštou do zahraničia. Druhým limitom sú slovenské colné zákony, podľa ktorých je možné obdržať poštou z krajiny mimo EÚ iba 50 kusov cigariet, čo predstavuje 2,5 krabičky.

Krabička z Malajzie a Vietnamu. Tá vpravo oslovila Martina svojím vzhľadom najviac.
Zobraziť galériu (43)
Krabička z Malajzie a Vietnamu. Tá vpravo oslovila Martina svojím vzhľadom najviac.  (Zdroj: martin korčok)

V Afrike navyše neexistujú zberatelia, ktorých by mohol osloviť, a preto hľadá iné cestičky, ako sa ku krabičkám dostať. Na internete spoznal napríklad Floriana Emila z rakúskeho Grazu, ktorý prechádza na motorke čiernym kontinentom a napriek tomu, že sa nikdy v živote nevideli, mu tento mladý dobrodruh sľúbil, že sa pokúsi nejaké zohnať. "Už som dostal aj prvú z Pobrežia slonoviny a tá je teda pre mňa jedna z najcennejších, už len preto, akým spôsobom som ju získal," pochválil sa šikovný Slovák.

Florian Emil so svojou motorkou v Dakhle, Západná Sahara.
Zobraziť galériu (43)
Florian Emil so svojou motorkou v Dakhle, Západná Sahara.  (Zdroj: Florian Emil)

Pri prechode k finančnej stránke jeho koníčka sme sa dozvedeli, že nejde o práve jeden z najlacnejších. Jedna poštová zásielka v rámci EÚ stojí 5,5 eur, mimo EÚ 7,3 eur, a to ešte nerátame hodnotu samotného obsahu balíčka. Paradoxne však najviac peňazí dal za škatuľku z Rumunska, ktorá ho vyšla na 19 eur. Jednoducho mu poslali nesprávnu, a tak sa poštovné pri vracaní akosi nechcene navýšilo. Podľa neho však strata zásielok nebýva častý jav. Zatiaľ sa mu stalo, že neboli doručené len dve, jedna, ktorá smerovala do Alžírska a druhá do Indonézie.

Krabičky z Nemecka.
Zobraziť galériu (43)
Krabičky z Nemecka.  (Zdroj: martin korčok)

Najvyššie ceny za cigarety majú v Nórsku, Austrálii, Kanade, Írsku a Veľkej Británii, ktoré sa kvôli daniam vyšplhali až na sumu 12 eur. Najlacnejšie sú zase napríklad v Číne a Indonézii. Aká je však zberateľská hodnota tej ktorej škatuľky, je ťažko povedať. Všetko závisí od ponuky a dopytu. Pre Martina by bola čosi ako Picassom v jeho zbierke krabička marlboriek z roku 1924, kedy sa začali prvýkrát vyrábať a potom ďalšia z roku 1954, odkedy má svoj súčasný vzhľad s červeným cípom.

Podľa neho je však pre zberateľov veľmi zlé, že na obaloch pribudli varovania ministerstiev zdravotníctva o škodlivosti fajčenia, ktoré dokážu ich vzhľad znehodnotiť. Najprv to boli iba textové verzie, teraz sa ale čoraz viac objavujú fotografie s výstrahami pred rakovinou prsníka či prostaty. Niektoré krajiny ako napríklad Austrália sa rozhodli zakročiť ešte o čosi razantnejšie a všetky značky cigariet majú rovnaký obal s obrovskou výstrahou a len dolu majú napísané, o akú značku ide. Postupne k tomu vraj smerujú aj Uruguaj či Kanada.

V Kanade berú fajčenie vážne.
Zobraziť galériu (43)
V Kanade berú fajčenie vážne.  (Zdroj: martin korčok)

Singapur

Zbierka - Martin Korčok
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: martin korčok)

Mexiko

Zbierka - Martin Korčok
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: martin korčok)

Martin nás na záver ešte upozornil, že zbierať škatuľky sa dá viacerými spôsobmi. Či už to plné, prázdne alebo rozlepené, podľa značiek, motívov či krajín... Za jednu plnú sa dá vymeniť od 5 do 20 prázdnych. Niekedy však aj tie prázdne môžu byť také vychytené, že za ne dostanete niekoľko plných. Svoje o tom určite vedia aj najväčší svetoví zberatelia, ktorí dali Topkám exkluzívne nahliadnuť do svojho kráľovstva.

Alexei Melnik (Rusko)

Za 30 rokov svojej zberateľskej vášne zhromaždil 4000 kusov plných krabičiek, plus balení, ale svoju pozornosť venuje najmä ich grafickej stránke. Špecializuje sa na politickú propagandu, staré kolónie a rôzne pamätné udalosti. Jeho najstaršie obaly pochádzajú zo začiatku 20. storočia. "V žiadnom prípade nepodporujem spotrebu tabaku a sám nefajčím. Pre mňa je dizajn cigariet odrazom ľudskej kultúry. Impériá rástli a padali, diktátori sa dostávali k moci a mreli, vlády kolabovali, ale tieto drobné vecičky všetko prežili. Nie je to nádherné?" kladie rečnícku otázku muž, ktorý má vo svojej zbierke unikáty z krajín, ktoré uznáva iba pár iných štátov, alebo už dávno zanikli.

Alexei Melnik (vľavo) a ďalší zberateľ Andrey Vasyunin (druhý sprava).
Zobraziť galériu (43)
Alexei Melnik (vľavo) a ďalší zberateľ Andrey Vasyunin (druhý sprava).  (Zdroj: Alexei Melnik)

Aurora - Sovietsky zväz okolo roku 1960.
Zobraziť galériu (43)
Aurora - Sovietsky zväz okolo roku 1960.  (Zdroj: Alexei Melnik)

Podpora Ikea Eisenhowera za prezidenta USA, rok 1952.
Zobraziť galériu (43)
Podpora Ikea Eisenhowera za prezidenta USA, rok 1952.  (Zdroj: Alexei Melnik)

Andrey Vasyunin (Rusko)

Gitarista kapely Armaga vlastní jednu najväčších zbierok cigaretových kolkov, ktorú sa mu podarilo získať za približne 12 rokov. Momentálne ich má okolo 1700 a to z väčšiny kútov sveta.

Zbierka - Andrey Vasyunin
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Andrey Vasyunin)

Zbierka - Andrey Vasyunin
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Andrey Vasyunin)

Zbierka - Andrey Vasyunin
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Andrey Vasyunin)

Dario Cordoba (Argentína)

Zberateľ cigariet značky Camel, ktorá je v tejto komunite najpreferovanejšou. Špecializuje sa na jej limitované edície z celého sveta.

Zbierka - Dario Cordoba
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Dario Cordoba)

Zbierka - Dario Cordoba
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Dario Cordoba)

Zbierka - Dario Cordoba
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Dario Cordoba)

Derek Wong (Hongkong)

"Zbieram Marlboro predmety, napr. krabičky, zapaľovače, popolníky, zápalky, hodinky, modely áut, špendlíky..., od strednej školy (90. roky)," napísal Derek, ktorý sa tak ako väčšina najprv spoliehal na domáce zdroje a výlety do okolia. S rozvojom internetu však objavil ďalší kanál, ktorý mu pomohol pri love aj vymieňaní s ostatnými zahraničnými zberateľmi. V auguste 2011 sa mu narodil syn Leslie, a tak zmenil svoje priority, väčšiny položiek sa vzdal a venuje sa len limitovaným edíciám. V čase publikácie tohto článku má 409 Marlboro škatuliek z 59 krajín. "Týmto  chcem poďakovať mojej rodine, priateľom a zberateľom, ktorí mi k mojej zbierke pomohli," odkázal im prostredníctvom Topiek.

Derek Wong s časťou svojej zbierky.
Zobraziť galériu (43)
Derek Wong s časťou svojej zbierky.  (Zdroj: Derek Wong)

Niektoré z jeho obľúbených kúskov.
Zobraziť galériu (43)
Niektoré z jeho obľúbených kúskov.  (Zdroj: Derek Wong)

Joachim Hainzl (Rakúsko)

Zberu cigaretových škatuliek sa venuje už asi 30 rokov. Niektoré získal sám pri dovolenkách v rôznych krajinách, iné mu poslali priatelia a známi. V jeho "sieni slávy" sa nachádzajú kúsky až od 500 darcov. Obzory pri ich získavaní sa mu však otvorili na jar roku 1998, kedy sa prvýkrát dostal do kontaktu s internetom a zrazu zistil, že je iba jeden z mnohých "šialencov" posadnutých rovnakým koníčkom. Aj keď jeho rukami už prešlo kvantum cigaretových výrobkov, stále má ešte zopár nesplnených snov. Napríklad urobiť ďalšiu výstavu jeho zbierky (dve samostatné mal už v rokoch 2008 a 2009 a spoločné v rokoch 2010 a 2011). A okrem toho túži mať cigaretovú krabičku z každej krajiny na svete, založiť múzeum venované cigaretám a napísať knihy o histórii fajčenia v rôznych kultúrach.

Zbierka - Joachim Hainzl
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Joachim Hainzl )

Zbierka - Joachim Hainzl
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Joachim Hainzl )

Lampros Alexopoulus (Cyprus)

Jeho citát sme použili na začiatku článku a hovorí za všetko. Lampros je síce Grék, ale žije na Cypre a zbierka cigariet mu umožnila nadviazať vzťahy s nezabudnuteľnými ľuďmi.

Zbierka - Lampros Alexopoulus
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Lampros Alexopoulus)

Maurizio Moreno (Taliansko)

Má 44 rokov a pochádza z mestečka Leivi ležiaceho 50 km od Janova. Marlborky zbiera už 30 rokov a jeho kolekcia patrí medzi najväčšie na svete. Nevyhýba sa však ani camelkám, ktorým sa venuje päť rokov.

Marlborky z Mexika.
Zobraziť galériu (43)
Marlborky z Mexika.  (Zdroj: Maurizio Moreno)

Z Indonézie.
Zobraziť galériu (43)
Z Indonézie.  (Zdroj: Maurizio Moreno)

Z Thajska.
Zobraziť galériu (43)
Z Thajska.  (Zdroj: Maurizio Moreno)

Michael Engel (USA)

Žije v Amerike, ale pôvodne pochádza z Izraela. V rokoch 1986-1992 nazbierali s priateľom takmer 500 škatuliek cigariet z krajín ako Izrael, USA, Taliansko, Fínsko a Rumunsko, ktoré navštívili oni sami alebo ich rodiny. Potom stratil s kamarátom kontakt a telefonicky sa spojili až v roku 1999, kedy sa ho priateľ opýtal, čo má so zbierkou, ktorú mal u seba, urobiť. Michaelova priateľka (dnes už manželka) mu vtedy odporučila, aby si ju vzal k sebe a možno nájde na webe aj iných zberateľov. A presne to sa stalo. Odvtedy už ubehlo 10 rokov a v kolekcii má 14 500 kúskov z viac ako 130 krajín. Nasledujúce štyri pochádzajú z Číny.

Zbierka - Michael Engel
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Michael Engel)
Zbierka - Michael Engel
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Michael Engel)
Zbierka - Michael Engel
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Michael Engel)
Zbierka - Michael Engel
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Michael Engel)


Roman Šimák (Česko)

"Krabičky od cigariet zbieram už od piatich rokov. Zbieral ich totiž môj otec, ktorý s tým začal už po druhej svetovej vojne. Keď sme išli na dovolenku do Bulharska, Juhoslávie alebo NDR, zbieral som s ním. Pôvodne sme vystrihovali len predné strany škatuliek, neskôr, keď som zbierku prevzal, som ich začal zbierať rozlepené. Po tom, čo sa objavilo zdravotné varovanie, som zbieral všetky varianty, ale pri súčasnej inflácii značiek a neustálych zmenách dizajnu zbierku postupne redukujem len na jedno zdravotné varovanie," prezradil Čech, ktorý ma v súčasnosti v zbierke asi 60 000 kusov škatuliek.

Za svoju najzaujímavejšiu krabičku považuje "Aničku". Bola vyrobená v roku 1919 v mandžuskom Charbine, ktoré vtedy patrilo Rusku a dnes spadá pod Čínu. Mestom prechádzali československí legionári a miestna firma, ktorú založili bratia Lopatovci, z nejakého dôvodu pre legionárov vyrábala cigarety Anička s českým, ruským a čínskym textom.

Zbierka - Roman Šimák
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Roman Šimák)

Zbierka - Roman Šimák
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Roman Šimák)

Sergio Eduardo Demirdjian (Argentína)

Má 35 rokov, pochádza z Buenos Aires a zbiera camelky a arménske krabičky z cigariet, plné aj prázdne. So svojou záľubou začal pred 15 rokmi, načas prestal a pred siedmimi rokmi ju obnovil. "Som fanúšik cameliek a tu si môžete prezrieť niekoľko škatuliek z mojej zbierky. Ďakujem," napísal nám skromne jeden z najznámejších zberateľov značky Camel na svete.

Zbierka - Sergio Eduardo
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Sergio Eduardo Demirdjian)

Zbierka - Sergio Eduardo
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Sergio Eduardo Demirdjian)

Zbierka - Sergio Eduardo
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Sergio Eduardo Demirdjian)

Sergio Kodama (Japonsko)

Krabičky zbiera najmä tematicky a určite má jednu z najväčších zbierok žien na cigaretových obaloch. Podľa vlastných slov sa záľube venuje už od desiatich rokov a ide u neho o veľmi zdravý zlozvyk, keďže je zarytý nefajčiar.

Zbierka - Sergio Kodama
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Sergio Kodama)

Zbierka - Sergio Kodama
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Sergio Kodama)

Victor Tikhonovich (Bielorusko)

Býva v Minsku a zbiera plné cigaretové škatuľky, a to už od roku 1977. V súčasnosti sa môže hrdiť takmer 5000 exemplármi. Kedysi zbieral všetky značky, ale v posledných rokoch dáva prednosť bieloruským krabičkám a camelkám. Jeho snom je urobiť katalóg všetkých cigaretových obalov, ktoré boli vyrobené a predané v Bielorusku od roku 1861. Začal už pátrať po informáciách a navštívil rôzne archívy.

Alexei Melnik a Viktor Tikhonovich.
Zobraziť galériu (43)
Alexei Melnik a Viktor Tikhonovich.  (Zdroj: Viktor Tikhonovich)

Zbierka Viktor Tikhonovich
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Viktor Tikhonovich)

Vladimir Severinov (Ukrajina)

Riaditeľ banky v meste Doneck je jedným z najväčších zberateľov značky Marlboro na svete.

Zbierka - Vladimir Severinov
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Vladimir Severinov)

Zbierka - Vladimir Severinov
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Vladimir Severinov)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu