Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fico: Radičovej vláda nedostane z Bruselu príliš dobré vysvedčenie

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa už v pondelok (7.5.) z Európskej komisie (EK) dozvie, ako sa tento rok bude vyvíjať štátny rozpočet a či jeho vláda bude musieť konsolidovať verejné financie už v najbližších mesiacoch.

"Môžem povedať, že vysvedčenie vlády Ivety Radičovej nebude príliš dobré," vyhlásil dnes v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Správa EK vyhodnotí, či prechádzajúci kabinet pri tvorbe rozpočtu na rok 2012 správne odhadol vývoj deficitu.

"My sme prekročili 50 percent hotovostného deficitu, to je naozaj veľmi vážna situácia, myslím, že sa to odzrkadlí aj v správe EK, ktorá bude hodnotiť, ako bačovala vláda Ivety Radičovej. Ak sa ukáže, že deficit nie sme schopní udržať kvôli takému míňaniu, aké tu bolo prvé tri mesiace, musíme konsolidovať rýchlejšie, už v tomto roku," doplnil Fico.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si nemyslí, že predchádzajúca vláda v prvých troch mesiacoch tohto roka rozhadzovala. Dokazujú to podľa neho aktuálne údaje z konca apríla. "Tie čísla hovoria aj o tom, že za prvé štyri mesiace vláda minula 28 percent z celého balíka. To znamená, že vláda vôbec nerozhadzovala napriek tomu, že boli voľby a tie stáli nejaké peniaze," argumentoval Bugár.

Premiér podčiarkol, že konsolidovať verejné financie nechcú na úkor slabšie zarábajúcich ľudí, ale chcú sa "pobiť so silnejšími". V praxi to má znamenať zavedenie dane z príjmu právnických osôb, zrušenie rovnej dane a zdanenie osôb s príjmami nad 2700 eur mesačne. Tieto zmeny by sa podľa Fica mohli zrealizovať možno už k začiatku nového roka.

"Naozaj si úprimne myslím, že ak takému človeku zdvihneme daň z príjmu fyzických osôb z 19 na 23, 24 percent, pri takomto príjme si to nemôže všimnúť," povedal premiér o osobách s nadštandardnými príjmami. Podľa Fica už aj "pravicový guru" Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v parlamente priznal, že sa vyčerpali všetky celoplošné metódy hľadania peňazí a zvýšenie daní je tak nevyhnutné. "Musíme ísť do zvyšovania daní, otázka je do akého zvyšovania," povedal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu