Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strane 99% nepomohla ani mohutná kampaň, prišla aj o kauciu

Ivan Weiss
Ivan Weiss

BRATISLAVA - Ani mohutná kampaň nepomohla strane 99 percent dostať sa do parlamentu. Dokonca nestačila ani na zisk 3 percent, ktorý by jej zabezpečil finančný príspevok od štátu. Strana podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb získala len 1,58 percenta hlasov, čo nestačí ani na vrátenie volebnej kaucie. Tú by dostala späť, ak by mala zisk aspoň 2 percentá. Volebná kaucia vo výške 16.596 eur je jednou z podmienok registrácie kandidačnej listiny strany vo voľbách.

Kauciu späť nedostane spolu 18 politických subjektov, ktoré sa uchádzali v predčasných parlamentných voľbách o priazeň voličov. Medzi nimi ani kedysi vládna strana ĽS-HZDS (0,93 percenta), ktorá má na svojom čele trojnásobného bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Niekdajšiu najsilnejšiu stranu porazila v tohtoročných voľbách aj jej bývalá kandidátka Nora Mojsejová. Jej Stranu slobodného slova volilo 1,22 percenta voličov. Ani táto strana kauciu späť nedostane.

Predčasné parlamentné voľby sa konali na Slovensku v sobotu 10. marca. Ich víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, nasledujú KDH s 8,82-percentným ziskom a hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré podporilo 8,55 percenta voličov. Do parlamentných lavíc tiež zasadnú zástupcovia Mosta-Híd (6,89 percenta), SDKÚ-DS (6,09 percenta) a SaS (5,88 percenta).

Najviac zo 150 poslaneckých mandátov získal na základe výsledkov volieb Smer-SD, ktorý bude v parlamente zastupovať 83 poslancov. Pod hlavičkou KDH a OĽaNO bude v NR SR sedieť po 16 poslancov. Most-Híd bude mať 13 zákonodarcov, SDKÚ-DS a SaS obsadia po 11 kresiel. Na udržanie si väčšiny potrebuje vládna moc aspoň 76 poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu