Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AP: Fico unikol hnevu voličov, analytici sa mýlili

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predčasné parlamentné voľby na Slovensku vrátili k moci ľavicovú opozíciu pod vedením "jedného z mála popredných politikov, ktorý unikol hnevu voličov zo závažného korupčného škandálu". Americká tlačová agentúra Associated Press (AP) to uvádza vo svojej správe, ktorú po zrátaní takmer všetkých hlasov dnes prevzali zahraničné spravodajské portály.

Hneď na úvod poukazuje na skutočnosť, že líder strany Smer-SD Robert Fico bude môcť "vládnuť sám", čo sa od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 nepodarilo zatiaľ nikomu inému. Bývalý premiér je podľa nej "považovaný za populistického lídra", pričom "sľubuje zachovanie sociálneho štátu, zvýšenie korporátnej dane a nárast dane z príjmu pre najviac zarábajúcich".

Agentúra tiež pripomína, že Fico bol v minulosti hlasným odporcom vojny v Iraku, ktorú viedli Američania a z krajiny preto nechal stiahnuť slovenských vojakov. Nezabúda ani na jeho vyjadrenia, podľa ktorých je proti umiestneniu akejkoľvek časti amerického protiraketového štítu plánovaného pre Európu na Slovensku.

Okrem pomerne malých volebných ziskov doterajších vládnych strán si AP všíma aj "prekvapujúco vysokú" účasť voličov nezodpovedajúcu tvrdeniam analytikov, ktorí v súvislosti s pobúrením verejnosti po zverejnení kauzy Gorila predpovedali rekordne nízky záujem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu