Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Väčšina mestských častí v Bratislave je už na voľby pripravená

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Väčšina bratislavských mestských častí už má svoje miestnosti na sobotňajšie predčasné voľby do NR SR pripravené, ostatné s nimi práve začínajú. Staromešťania budú voliť aj v Primaciálnom paláci, Petržalčania majú zase k dispozícii 102 volebných okrskov.

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Miestneho úradu v Ružinove Miroslava Štrosová, úprava miestností v tejto bratislavskej mestskej časti sa začne po tom, ako deti skončia vyučovanie. "Ostatné prípravy vykonajú jednotliví zapisovatelia volebných okrskových komisií v sobotu o piatej ráno tak, aby bolo na siedmu všetko hotové," dodala. V Ružinove je 70 volebných miestností a takmer všetky sa nachádzajú v školách.

Bratislavské Nové Mesto má všetky volebné miestnosti už zariadené, a to vrátane výpočtovej techniky, voličských urien a zásten. "V priebehu dnešného dňa už bude prebiehať len záverečná kontrola volebných miestností," povedal pre TASR hovorca mestskej časti Marek Tettinger. Na distribúciu do volebných okrskov je v Novom Meste pripravených takmer milión volebných lístkov a zoznamy 33.817 zaevidovaných voličov. "Zapisovatelia okrskových komisií boli zaškolení," dodal Tettinger s tým, že samospráva je teda pripravená na zabezpečenie volieb po organizačnej, personálnej aj materiálnej stránke.

V Novom Meste bude fungovať počas volieb 44 okrskov. Rovnaký počet je volebných miestností, ktoré sú rozmiestnené v 18 objektoch. "Najväčší počet volebných okrskov - päť má mestská časť na Sibírskej ulici, v budove miestnej základnej školy," dodal Tettinger. Aj Staré Mesto už má svoje volebné miestnosti zariadené. Podľa hovorcu mestskej časti Tomáša Halána, samospráva sa už niekoľko týždňov pripravuje na zorganizovanie volieb a počas príprav sa nevyskytli žiadne závažné problémy. Niektorí Staromešťania však budú voliť v Primaciálnom paláci.

"Okrsky číslo 5, 6, 7, ktoré mali byť na Základnej škole Nedbalova, museli byť z dôvodu rekonštrukcie presunuté," uviedol Halán s tým, že voliči dostali túto informáciu v rámci oznámenia o konaní volieb. Okrsky 5 a 7 tak budú v Primaciálnom paláci, okrsok 6 v Základnej škole na Jesenského ulici. V Starom Meste je celkovo 34 volebných okrskov a väčšina z nich sa nachádza v budovách škôl. Obyvatelia najväčšej bratislavskej mestskej časti budú voliť v 102 volebných okrskoch, ďalší okrsok bude zriadený pre voľbu poštou, dodala hovorkyňa petržalského miestneho úradu Mária Grebeňová-Laczová.

Naopak, jedna volebná miestnosť je v Jarovciach, a to v kultúrnom dome a napríklad 14 volebných miestností majú k dispozícii obyvatelia Devínskej Novej Vsi. Tie teraz postupne pre sobotňajšie voľby upravuje 15 ľudí. "Príprava jednej miestnosti trvá asi hodinu," povedal pre TASR starosta Milan Jambor. Vo volebnej miestnosti musí byť štátny znak, volebná urna a prenosná volebná urna, odkladacia schránka na použité hlasovacie lístky a zásteny. Budova musí byť označená slovenskou zástavou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu