Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slotov pohľad na budúcnosť eura Figeľ neberie vážne

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Presvedčenie predsedu SNS Jána Slotu, že euro je odsúdené na zánik a Slovensko zbytočne míňa energiu a prostriedky na jeho záchranu, neberie líder kresťanských demokratov Ján Figeľ príliš vážne.

"Takže ešte máme 'pár tankoch' a 'nasadneme do tankoch'," reagoval Figeľ s úsmevom na výhrady predsedu národniarov.

"Euro sa zachrániť dá a aj má. A to nehovorím len ja, ale aj Nemecko, Francúzsko a väčšina štátov Európy, ktorá je nielen presvedčená, ale aj pripravená svoju vlastnú a spoločnú menu podržať," zdôraznil Figeľ. "My nemáme lepšiu menu a to, že Grécko je chorá časť organizmu, nás neoprávňuje k tomu, aby sme nekonali vo vzťahu k stabilite a dôveryhodnosti eura," dodal predseda KDH.

Odmietol tiež prirovnanie predsedu SaS Richarda Sulíka k Dávidovi, ktorý sa sám postavil proti širokému frontu európskych vlád, ktoré podporili kroky na záchranu eura prostredníctvom rozšírenia eurovalu. "Ten príklad nesedí. Európa je tým Dávidom vo vzťahu ku globálnym velikánom, ak by som to mohol tak povedať, lebo sa dokázala pokojne spojiť, zblížiť, zmieriť po najdramatickejších krvavých vojnách a likvidáciách," vyhlásil Figeľ.

"Ja to považujem za obrovský prínos pre pokoj, stabilitu a prosperitu v Európe. Ak toto niekto nevidí, tak potom nechápe, o čom je Európa. To nie je o spoločnej mene alebo financiách alebo biznisoch, ale o spolužití, o tom, že európske národy môžu v tejto stabilite rozvíjať svoj záujem jednotlivý aj spoločný. Slovensko na tom ekonomicky nikdy nebolo tak dobre, ako je teraz," dodal líder kresťanských demokratov.

 "My trváme len na tom, že eurozóna je mŕtva preto, že je to neudržateľné," vyhlásil 14. februára Slota s tým, že dôvody odporu národniarov k rozširovaniu eurovalu sú iné ako v prípade SaS. "Určite chcem ale zdôrazniť, že sme s SaS nemali žiadny dohovor na tom, že nepodporíme euroval. My chceme úprimne zachrániť prežitie slovenského národa a slovenskej štátnosti. Trvalý euroval je jednoznačne vznik európskeho superštátu. Ale aj tak nepomôže. Grécku cestu bude nasledovať Portugalsko, Španielsko a možno aj Taliansko. A to spôsobí rozsypanie eurozóny," dodal Slota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu