Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V niektorých volebných komisiách bude viac členov ako voličov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Obce s najmenším počtov voličov v Prešovskom kraji a pravdepodobne aj na Slovensku sú v okrese Svidník. V Príkrej by malo v marcových voľbách do parlamentu voliť deväť ľudí, v Šarbove je 13 zapísaných voličov a v Havranci evidujú k dnešnému dňu 14 voličov.

Zaujímavosťou je, že vo všetkých troch mini obciach budú mať viac členov v okrskových volebných komisiách ako samotných voličov – v Príkrej 13, v Šarbove 16 a v Havranci až 19 ľudí zasadne do volebnej komisie. Toľko členov do volebných komisií nominovali politické strany, ktoré do volieb kandidujú.

Ďalšou zaujímavosťou je obec Radoma s počtom 220 voličov, kde sa bude voliť na dvoch miestach. Väčšia časť občanov, asi 170, pôjde k volebným urnám na obecný úrad. Pre zhruba 50 voličov, ktorí bývajú v časti Hradisko, postavila samospráva výlučne na voľby drevenú búdu, ktorá spĺňa všetky predpísané požiadavky. Radomský starosta Michal Viravec pre tlačovú agentúru SITA uviedol, že predtým ľudia z Hradiska volili v miestnych potravinách, no ich majiteľ s tým ďalej nesúhlasil. Preto svojpomocne postavili miestnosť, ktorá slúži výlučne na volebný akt.

Situáciu s voľbami museli promptne riešiť v obci Ondavka v okrese Bardejov, kde sa vzdal funkcie starostu Andrej Kurimský (ĽS-HZDS). Vedúca odboru vnútornej správy Obvodného úradu v Bardejove Galina Ščerbáková pre agentúru SITA uviedla, že list s jeho abdikáciou dostali v pošte dnes. Voľby tu nie sú ohrozené, povinnosti starostu prevzal na seba jeho zástupca. Keďže Ondavka je už dávnejšie v nútenej správe a pre dlhy prišla aj o budovu obecného úradu, voliť sa bude v časti rodinného domu číslo 27, kde je do volebnej miestnosti samostatný vchod. Ide o priestory bývalej maštale, ktoré si prerobil na obytné priestory bývalý starosta. V obci mali naposledy 25 voličov. V okrese Bardejov je ešte menšou obcou Regeťovka, kde majú 22 voličov, ide však o lyžiarske stredisko, kde môžu prísť voliť aj ľudia s voličskými preukazmi.

K malým obciam parí aj Rohožník v okrese Humenné, kde majú 31 voličov. Rovnaké počty voličov zatiaľ eviduje aj Obvodný úrad v Stropkove v obciach Krišľovce a Bystrá.

V okrese Prešov sa bude v deň parlamentných volieb konať na dvoch miestach aj referendum – v meste Veľký Šariš za odvolanie primátora a v obci Gregorovce za odvolanie starostu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu