Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dekriminalizácia marihuany je beh na dlhú trať, tvrdí Droba

Juraj Droba
Juraj Droba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kľúčovou témou predvolebného programu parlamentnej strany SaS bude stabilizácia ekonomickej situácie v krajine. "Celoeurópska situácia neumožňuje ďalej váhanie alebo vládu tých, ktorí sa mienia ďalej zadlžovať, takže dominantnou témou bude určite ekonomika ako taká," povedal poslanec SaS Juraj Droba.

Ako presne chce strana ekonomickú situáciu riešiť, nespresnil. Podľa predbežného plánu liberáli zverejnia detaily svojho programu 10. januára. Podľa Drobu pôjde o celkom nový politický program, ktorý však bude vychádzať aj zo zámerov vyjadrených v programe "120+ nápadov", ktorý strana predstavila pred parlamentnými voľbami v roku 2010. "SaS jednoznačne neopustí svoje kľúčové témy a svoje kľúčové hodnoty... Mnohé z vecí, ktoré sa nám nepodarilo dosiahnuť, či už kvôli koaličným partnerom, alebo pre krátky čas, tak budeme v nich pokračovať. Sú to témy ako rozpočtová zodpovednosť či odvodový bonus," priblížil poslanec.
      
Liberáli podľa neho neupustili ani od zámeru dekriminalizovať marihuanu na Slovensku. Poukázal pritom aj na to, že už v tomto volebnom období sa SaS podarilo presadiť legalizáciu účinných látok marihuany na lekárske účely. "Je to beh na dlhú trať a myslím si, že je to naozaj len o schopností vyargumentovať s partnerom, prečo je lepšie nekaziť život mladých ľudí zápisom v registri trestov," povedal na margo tohto zámeru.
      
Droba, tak ako aj ďalší predstavitelia SaS, odmietol zaradenie strany do skupiny "euroskeptikov". Potvrdil pritom, že liberáli považujú takzvaný trvalý euroval za "obrovskú chybu", ktorá môže byť začiatkom konca EÚ v súčasnej podobe. S opatrnosťou plánuje SaS pristupovať aj k opatreniam, ktoré by viedli k posilneniu právomoci Bruselu. "My budeme za to, aby sa Európska únia konečne zobudila a aby začala veľmi triezvo hodnotiť svoje ďalšie rozhodnutie," priblížil postoje strany.
      
Zo svojho pôsobenia v tomto volebnom období môže SaS podľa Drobu v kampani vyzdvihnúť napríklad Zákonník práce, zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu, zrušenie takzvaných koncesionárskych poplatkov či naštartovanie odvodového bonusu. O týchto a ďalších dosiahnutých úspechoch plánuje strana referovať na svojom webe ešte v tomto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu