Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Osud eura v ohrození: Grécke voľby dnes rozhodnú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

V Grécku sa v 6:00 SELČ (7:00 tamojšieho času) otvorili volebné miestnosti a začali tak predčasné parlamentné voľby, na ktorých výsledok s napätím čaká celá Európa.

 Ide v nich totiž o osud spoločnej európskej meny. Výsledky prieskumov medzi voličmi po odovzdaní hlasu majú byť zverejnené po uzatvorení volebných miestností o 18:00 SELČ, priebežné oficiálne výsledky sa očakávajú o niekoľko hodín neskôr.

Gréci idú v krátkej dobe k druhým predčasným parlamentným voľbám po tom, čo tie predchádzajúce, ktoré sa konali 6. mája, neumožnili zostavenie vlády s väčšinovou podporou poslancov. O 300 poslaneckých kresiel bojuje 21 politických subjektov. Posledné oficiálne prieskumy verejnej mienky pred dvoma týždňami napospol naznačovali veľmi tesné víťazstvo proevropských konzervatívcov nad Koalíciou radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá odmieta pokračovať v rozpočtových škrtoch.

S tretími socialistami (PASOK) by pravicová Nová demokracia (ND) mohla mať šance získať nadpolovičnú väčšinu v parlamente, a pokračovať tak v úspornej politike vynútenej zahraničnej finančnej pomoci na pokrytie obrieho dlhu krajiny. ND chce však rokovať o zmiernení podmienok.

To chce v prípade víťazstva i SYRIZA, ktorá má však v úmysle nekompromisne odstúpiť od razantných škrtov. Jej šance na vytvorenie koaličnej vlády sú však pre nedostatok silných potenciálnych spojencov malé a krajine by ešte viac hrozila patová situácia, aká nastala už v máji.

Gréci dnes volia v atmosfére doznievajúcej eufórie zo sobotňajšieho prekvapivého víťazstva nad Ruskom na európskom futbalovom šampionáte; mnohí po búrlivých nočných oslavách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu