Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Radičová vystihla atmosféru na summite EÚ najmä gestami

Iveta Radičová v Bureseli Zobraziť galériu (2)
Iveta Radičová v Bureseli

BRUSEL - Slovenská premiérka Iveta Radičová včera po ukončení summitu Európskej únie uviedla, že nálada a citové rozpoloženie európskych štátnikov z 27 členských krajín eurozóny sa dá lepšie vyjadriť gestami ako verbálne. A názorne, hlavou v dlaniach, zvesenými plecami a pohľadom do zeme ukázala, ako európski lídri prežívajú frustráciu z prehlbujúcej sa krízy v Európe.

"Inými slovami, situácia je naozaj vážna," povedala po tom, čo novinárom priznala, že jej kolegovia pre vyjadrenie súčasnej situácie mali iba tri gestá. "Takéto, takéto a takéto," na trikrát pomocou hlavy v dlaniach a zvesenej hlavy zahrala údajný pocit bezmocnosti a beznádeje predsedov vlád a hláv štátov z 27 členských krajín EÚ. Podľa Radičovej ak v priebehu niekoľkých dní a týždňov sa nenájdu rázne rozhodnutia tak niektoré štáty "nebudú na mape Európy" a ďalšie budú zápasiť s vážnymi ekonomickými problémami a preto je podľa nej dôležité, aby sa politici na oboch summitoch dohodli na rýchlych riešeniach.

"Všetci vieme, že neexistuje perpetuum mobile, že nie je možné, aby sa dlh riešil dlhom, že neexistujú zázraky, čo potvrdzuje aj slovenská rozprávka o troch grošoch, čiže nedá sa z jedného groša vyrobiť neúmerne viac, aby sme pokryli problémy, ktoré máme," zaviedla slovenská premiérka obrazotvorným štýlom reč na krajiny, ktorých nezodpovedné správanie viedlo ku prehĺbeniu krízy v Európe. A aby nikto nezostal na pochybách o kom je reč, uviedla, že všetci poznáme tých, ktorí spôsobili súčasnú krízu.

"Nezodpovedné vlády, ktoré si požičiavali, ktoré financovali nadštandard, či už v podobe dôchodkov alebo platov. Hovorilo sa tomu sociálny štát. A vieme, že sa na tom spoluúčastnili banky, ktoré takýmto štátom požičiavali," povedala. No a keďže po nedeľňajšom summite je viac-menej jasné, že mnohé európske banky musia kvôli záchrane Grécka odpísať oveľa viac zo svojich pohľadávok ako rátali, možno aj polovičku a viac, zrejme aj bankári budú mať čoskoro hlavu v dlaniach a ovisnuté plecia. Ako tí politici včera v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu