Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Grécko rozdeľuje eurozónu: Prísny dohľad je vraj kolonializmus!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRUSEL - Niektoré krajiny eurozóny požadujú, aby pracovná skupina Európskej komisie (EK) ku Grécku dostala osobitné právomoci a okrem iného aj možnosť na Grécko prísne dohliadať. Podľa zdrojov agentúry Reuters by skupina dohliadla na privatizáciu štátneho majetku a postarala by sa tiež o premenu gréckej štátnej správy. Časť krajín eurozóny ale radikálny návrh odmietla, pretože ho považuje za formu kolonializmu.

"Je to asistencia, ktorá je uložená zvonku," povedal jeden zo zdrojov, ktorý podporuje myšlienku, aby pracovná skupina EK mohla "prevziať niektoré suverénne funkcie štátu", a "uviedla tak stroj do chodu". V praxi by to vyzeralo tak, že komisia by v Grécku rozmiestnila stovky technických expertov a poverila ich, aby krajinu spravovali.

Požiadavka časti členov eurozóny tak len podčiarkuje rastúcu snahu zabrániť Grécku, aby si robilo, čo chce. Niektorí členovia eurozóny sú podľa zdrojov dokonca pripravení ísť až tak ďaleko, že by Grécko pripravili o časť štátnej suverenity.

Lídri eurozóny sa cez víkend stretnú na summite Európskej únie, kde sa bude rokovať o pomoci Grécku. Sprísnenie dohľadu nad Gréckom pritom na zozname prejednávaných bodov figuruje veľmi vysoko. Jeden z činiteľov agentúre povedal, že myšlienka prísnejšieho dohľadu má širokú podporu. Atény totiž v sľúbenej reštrukturalizácii štátnej správy neurobili taký pokrok, aký sľúbili pred prijatím medzinárodnej finančnej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu