Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zmeny v eurovale sú už v parlamente, hlasovanie v októbri

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Do Národnej rady (NR) SR bol v stredu doručený dodatok k medzinárodnej zmluve o Európskom fonde finančnej stability (EFSF), tzv. dočasnom eurovale, ktorý schválila vláda ešte 7. septembra. Dnes o tom informovala riaditeľka komunikačného odboru parlamentu Beáta Skyvová.

Na schválenie medzinárodnej zmluvy je potrebných minimálne 76 hlasov zo 150 zákonodarcov, ktoré však dodatok zaručené nemá. Navýšenie objemu a posilnenie kompetencií eurovalu odmieta totiž koaličná SaS, ale aj predstavitelia OKS, Obyčajných ľudí a opozičná SNS. Najsilnejší opozičný subjekt Smer-SD mechanizmus podporuje, nechce však za legislatívu hlasovať, pokiaľ sa na nej nedohodne celá koalícia.

Príslušné zmeny v EFSF boli dohodnuté na celoeurópskej úrovni 21. júla tohto roka s tým, že v jednotlivých členských krajinách eurozóny majú byť ratifikované čo najskôr. Lídri vládnej koalície sa však pre vzájomné nezhody už dávnejšie dohodli, že Slovensko bude o eurovale hlasovať ako posledné. Rozhodnutie slovenských zákonodarcov by malo padnúť na októbrovej schôdzi NR SR, ktorá sa začína 11. októbra.

Podľa návrhu dodatku sa má navýšiť objem záruk v EFSF zo súčasných 440 na 779 miliárd eur, aby mohol euroval reálne požičať pôvodne zamýšľanú sumu 440 miliárd eur. Pre Slovensko by to v rámci nášho podielu znamenalo zvýšenie záruk zo 4,37 na 7,72 miliardy eur. Podľa nových pravidiel by však mala byť garantovaná už iba istina, úroky z úveru zaručené nebudú.

Ďalšími zmenami sú opatrenia na zvýšenie flexibility dočasného eurovalu, ktorý má v roku 2013 nahradiť trvalý Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

Pomoc pre krajiny v ťažkostiach sa už po novom nemá poskytovať iba prostredníctvom úverových zmlúv, ale prostredníctvom širších dohôd o poskytnutí finančnej pomoci. Tie v sebe môžu zahŕňať aj preventívne pôžičky, pomoc na rekapitalizáciu finančných inštitúcií či nákup dlhopisov problémovej krajiny na sekundárnych trhoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu