Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zatiaľ žiadny luxus, Breivika čaká 7 metrov štvorcových

Anders Breivik pri prevoze na vypočúvanie Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik pri prevoze na vypočúvanie

OSLO - Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik (32) strávi osem týždňov samoväzby v cele, ktorá má sedem metrov štvorcových. Bude pritom v inej väznici, ako sa plánovalo. Pôvodne zamýšľané väzenia Ringerike totiž leží v blízkosti ostrova Utöya, čo by mohli Nóri vnímať ako provokáciu, uviedol server vg.no.

Cela pre Breivika je vo väznici Ila pri meste Sandvik západne od nórskej metropoly. Pôvodne ho pritom malo prijať zariadenie Ringerike, kam umiestňujú väčšinu ťažkých zločincov.

Práve to by pravdepodobne mnohí Nóri vnímali ako veľkú provokáciu. Väzeň by mal výhľad na jazero Tyrifjord, kde sa tiež nachádza ostrov Utöya. V nemocnici Ringerike Sykehus v mestečku Honefoss, teda v blízkosti väzenia, navyše stále leží mnoho zranených z piatkového masakru na ostrove.

Breivik na ostrove pravdepodobne zavraždil najmenej 68 ľudí, väčšinou účastníkov tábora mladých sociálnych demokratov.

Vo väzení Ila má byť strážený 24 hodín denne, aby sa predišlo riziku, že spácha samovraždu. Podľa riaditeľa väznice Knuta Bjarkeida má v cele k dispozícii len posteľ, záchod, stoličku a stôl. Kontakt s ostatnými väzňami je počas prvých štyroch týždňov úplne vylúčený. Počas tohto času môže hovoriť len so svojím právnikom Geirom Lippestadom, políciou a psychiatrami.

Vyšetrovacia väzba Breivika tak má zatiaľ ďaleko od relatívneho luxusu, ktorý by neho mohol čakať vo väznici v nórskom Haldene. V jednom z najútulnejších nápravných zariadení na svete, pripomínajúcom skôr trojhviezdičkový hotel s domáckou atmosférou, si najťažší zločinci trest odpykávajú v izbách bez mreží, s kúpeľňou, televíziou a chladničkou. K dispozícii majú aj telocvičňu, posilňovňu, knižnicu a dokonca nahrávacie štúdio.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu