Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nórski kvetinári zarábajú ako nikdy predtým, neteší ich to

Spomienkový pochod v Osle na pamiatku obetí piatkového masakra
Spomienkový pochod v Osle na pamiatku obetí piatkového masakra (Zdroj: SITA)

OSLO - Obchody ešte nikdy nešli tak dobre, ale vysoké zisky nijako netešia nórskych kvetinárov, ktorí sa snažia udržať krok s dopytom od trúchliaceho národa.

Deň po tichom "ružovom sprievode", v ktorom sa v Osle zišlo viac ako 100 000 ľudí s ružami v rukách, zostali v utorok mestské ulice, pouličné lampy aj semafory skrášlené ružami. Záplava kvetov a sviečok pred mestskou katedrálou vytvorila koberec blokujúci dopravu, napísala agentúra AFP.

Zisky kvetinárov stúpli od chvíle, kedy tridsaťdvaročný Anders Behring Breivik zabil v piatok 76 ľudí. Floristov to vraj ale neteší a peniaze sú to posledné, na čo by teraz dokázali myslieť.

"Včera sme predali všetky ruže, čo sme mali a ja dokonca som musel ísť znovu do skladu, aby som nakúpil ďalšie, povedal AFP kvetinár Sezar Kayri." Keď nám došli, začali ľudia namiesto ruží kupovať malé kvety v kvetináčoch, "dodal.

V pondelok Kayri predal takmer 2000 ruží po 39 nórskych korunách za kus a 1000 sviečok a ďalšie musel doobjednať. "Je hrozné je, že všetky tie ruže predávam kvôli tragickej udalosti," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu