Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Breivik: Čakal som, že ma zabije rozvášnený dav

Andersa Breivika prevážajú na vypočúvanie Zobraziť galériu (10)
Andersa Breivika prevážajú na vypočúvanie

OSLO - Páchateľ piatkových útokov v Nórsku, pri ktorých na dvoch miestach zahynulo 76 ľudí, sa počas prvého predvedenia pred sudcu obával, že ho zabijú rozhnevaní spoluobčania. Tvrdí to jeho advokát Geir Lippestad, podľa ktorého Anders Behring Breivik po ceste na súd opakovane vyjadril "očakávanie, že ho zastrelia".

Pravicového extrémistu pred súdom naozaj čakal dav rozhnevaných Nórov pokrikujúcich nadávky ako "zradca" alebo "hnusný vrah".

"Očakával to," povedal Lippestad pre verejnoprávny televízny kanál NRK. "Má úplne odlišné vnímanie skutočnosti ako my ostatní Nóri. Napríklad si myslí, že v nórskych väzniciach existuje mučenie," vyjadril sa advokát po tom, ako jeho klient v pondelok absolvoval prvé vypočúvanie pred sudcom.

Ten v jeho prípade nariadil osemtýždňovú vyšetrovaciu väzbu, pričom prvé štyri týždne má stráviť v úplnej izolácii. Podľa Lippestada takéto rozhodnutie Breivika "neprekvapilo a bral ho pokojne".

Tridsaťdvaročný extrémista sa už predtým k svojmu činu priznal, napriek tomu sa však považuje za nevinného a na súde sa obhajoval tvrdením, že chcel zachrániť Európu pred islamom. V prípade uznania viny Breivikovi hrozí maximálne 21-ročný trest, ten je však možné predĺžiť, ak súd uzná, že odsúdený predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Spomienka na obete piatkových útokov v Osle a na blízkom ostrove Utöya, ktorá sa v pondelok večer uskutočnila v nórskej metropole, prilákala takmer 150-tisíc ľudí. Obyvatelia celého Nórska a ostatných škandinávskych krajín si masakru ešte predtým pripomenuli minútou ticha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu