Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Breivik chcel vyslať ´silný signál´ Európe, necíti sa byť vinný!

Andersa Breivika prevážajú na vypočúvanie Zobraziť galériu (3)
Andersa Breivika prevážajú na vypočúvanie

OSLO - Anders Behring Breivik (32) podozrivý z teroristických útokov v Osle vyhlásil, že je nevinný. Piatkový bombový útok v centre Osla a vraždenie na neďalekom ostrove vykonal, lebo chcel zachrániť Európu. Jeho cieľom bolo vyslať silný signál, nie zabiť čo najviac ľudí. Po vypočúvaní to uviedol sudca Kim Heger.

Breivik na vypočúvaní povedal, že "v našej organizácii sú ešte dve bunky," dodal sudca s tým, že vyhlásenie si vyžiada podrobnejšie vyšetrovanie. Predtým tvrdil, že útok vykonal sám.

Nórsky súd uvalil na Breivika osemtýždňovú vyšetrovaciu väzbu, ktorú požadovali aj štátni žalobcovia. Väzbu môžu neskôr predĺžiť.

Samotný súdny proces by podľa odhadov polície mohol začať až za rok. Ak Breivika usvedčia z terorizmu, hrozí mu väzenie maximálne na 21 rokov. Aj potom by však bolo možné na základe príslušných posudkov jeho pobyt za mrežami ďalej predlžovať. "Teoreticky by mohol stráviť vo väzení zvyšok života," povedal agentúre Reuters expert na trestné právo Staal Eskeland z univerzity v Osle.

Breivik chcel pôvodne dnešné vypočutie využiť na vysvetlenie svojich činov verejnosti. Súd sa však konal na žiadosť polície s vylúčením verejnosti a médií, údajne s ohľadom na vyšetrovanie a bezpečnosť.

Panovali však aj obavy, že pravicový extrémista, ktorý má na svedomí desiatky životov vrátane mnohých mladých sociálnych demokratov, súd zneužije k hlásaniu propagandy. To naznačil už vo svojom manifeste, v ktorom si naplánoval ťaženie proti multikulturalizmu a islamu v Európe. Breivik dokonca vyjadril želanie, aby dnes mohol pred súd predstúpiť v uniforme.

Podozrivým z trestných činov býva v Nórsku obvykle väzba počas príprav na súdny proces predlžovaná vždy po štyroch týždňoch. U závažných zločinov, alebo v prípadoch, keď sa podozrivý k činu prizná, ako to urobil aj Breivik, môže byť nariadená dlhšia jednorazová väzba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu