Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Užíval steroidy, bombu chystal 80 dní, písal atentátnik

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik

BRATISLAVA/OSLO - Všetko o svojej nenávisti k islamsu a marxistom zdokumentoval na internete nórsky atentátnik Anders Behring Breivik (32). Ako uviedla televízia TV2 s odvolaním sa na políciu, video v angličtine dal na web len niekoľko hodín pred výbuchom bomby vo vládnej štvrti Osla. Vyzýva v ňom na boj a porovnáva sa s rytierom.

V Oslo sa mal stať medzi 15 a 21 rokom osemkrát obeťou útokov moslimov, ktorí na neho zaútočili alebo sa ho snažili okradnúť. Prvýkrát to údajne malo byť vtedy, keď sa ho pokúsili okradnúť na koncerte. "Našťastie som sa poznal s jedným z členov pakistanského gangu, ktorý povedal, že sa pod jeho ochranou," citoval portál theforeigner.no.

Ďalšie pokusy údajne odvrátil pomocou slzného plynu. "Vždy som ho mal so sebou, keď som bol neskoro vonku," napísal. V manifeste rovnako tvrdí, že jeho priateľov vážne napadli a raz dokonca znásilnili a smúti nad tým, že "moje milované Oslo zmenili na multikultúrnu stoku."

Piatkové útoky začal údajne plánovať už pred deviatimi rokmi. V tom čase bol aktívnym členom mládežníckeho hnutia krajne pravicovej Pokrokovej strany (FrP).  V dokumente sa priznal k tomu, že viedol dvojaký život a  prípravou bomby údajne strávil 80 dní. Užíval anabolické steroidy a za posledných šesť týždňov zvýšil svoju váhu z 86 na 93 kg. "Nikdy som nebol silnejší, než som dnes," napísal. Na povzbudenie údajne užil zmes efedrínu, kofeínu a aspirínu. Pritom však písal, že "všetci moji priatelia môžu dosvedčiť, že by som nikdy neublížil ani muche."

Breivik však mal mať podľa The Daily Telegraph zrejme napojenie aj na britských extrémistov. Podpisovať sa mal ako "Andrew Berwick" a 1517-stranový manifest údajne napísal spolu s mužom, korým mal byť zatiaľ neznámy Angličan, označovaný len ako Richard.  Na detailných plánoch mal pracovať deväť rokov, napísal The Daily Telegraph. V dokumente priebežne obviňuje bývalého britského premiéra Tonyho Blaira a Gordona Browna, ktorí z Londýna vytvárajú "globálne centrum islamského terorizmu". Manifest je podpísaný "London, 2011," podľa polície však Breivik v tomto roku Britániu nenavštívil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu