Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tvrdí, že útočil sám: 93 obetí, 96 zranených a nezvestní

Jedno z detí, ktoré prežilo vyčíňanie strelca so svojim otcom Zobraziť galériu (18)
Jedno z detí, ktoré prežilo vyčíňanie strelca so svojim otcom

OSLO - Nór Anders Behring Breivik vypovedal, že oba piatkové krvavé útoky v Nórsku spáchal sám. K obom sa už skôr priznal. Podľa Breivikovho právnika citovaného dnes agentúrou AP bola motívom činu snaha zmeniť nórsku spoločnosť. Polícia potvrdila 93 mŕtvych pri oboch atentátoch, 96 ranených a stále niekoľko nezvestných.

 V Osle medzitým dopoludnia začala policajná akcia, ktorá súvisí s piatkovými udalosťami.

Podľa denníka Verdens Gang sa jej zúčastňuje protiteoristická jednotka Delta. Polícia už predtým oznámila, že chystá bližšie neurčenú operáciu, aby potvrdila, že už nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo.

Policajti operujú vo východnej štvrti Slettelökka, vzdialenej asi osem kilometrov od centra hlavného mesta. Ide o rezidenčnú časť a policajný hovorca Anders Fridenberg povedal, že políciu zaujíma jedna tamojšia adresa.
Policajný komisár Sveinung Sponheim na tlačovej konferencii povedal, že polícia stále overuje, či okrem Breivika v mládežníckom tábore nórskych socialistov na ostrove Utoya nestrieľal ešte niekto. Sponheim tiež povedal, že sa Breivik priznal ako k bombovému útoku v Osle, tak ku streľbe na ostrove, avšak nepriznáva sa k spáchaniu zločinu.

"Hovorí, že bol sám, ale polícia musí všetko, čo on prehlasuje, overiť. Z výpovedí niektorých svedkov streľby usudzujeme, že si nemôžeme byť istí, či tam bol jeden alebo viac strelcov," povedal komisár. Žiadneho ďalšieho podozrivého ale polícia nezadržala. Sponheim priznal, že niekoľko osôb je stále nezvestných. Ich presný počet neuviedol.

Breivikov právnik Geir Lippestad v televízii NRK oznámil, že jeho klient chcel útokom na nórsku spoločnosť docieliť jej zmeny. Povedal tiež, že Breivik strávil roky spisovaním svojich názorov v manifeste. Breivik má v pondelok stáť pred súdom, kde sa má pojednávať o predĺžení väzby a kde chce tiež svoj čin vysvetliť.

Breivikovo autorstvo manifestu nazvaného 2083 - európska deklarácia nezávislosti potvrdil aj Sponheim. Breivik v ňom obšírne vysvetľuje svoje postoje. V texte sa uvádza, že európska elita, zástancovia multikulturalizmu a tí, ktorí umožňujú šírenie islamu, budú za svoje zradné činy potrestaní.

Fredriksen povedal, že z manifeste bolo jasné, že sa chystá útok. "Pretože chceme preniknúť do marxistických médií propagujúcich multikulturalizmus, sme nútení pristúpiť k brutálnejšej a dych berúcej operácii, ktorá povedie k obetiam. Akonáhle sa raz rozhodnete zaútočiť, je lepšie zabiť čo najviac ľudí, inak riskujete, že ideologický vplyv činu nebude dostatočný," uvádza sa v dokumente podpísanom anglicky znejúcou úpravou Breivikovho mena Andrew Berwick.

V katedrále v Osle sa dnes konala omša za obete útoku. Prítomný bol kráľ Harald V. s kráľovnou Sonjou a tiež premiér Jens Stoltenberg. Všetci účastníci sa nezmestili dovnútra, takže časť ich bola aj pred katedrálou, hoci pršalo.

Vyšlo najavo, že polícii trvalo hodinu a pol, než sa dostala na ostrov od chvíle, kedy Breivik začal strieľať. Policajti vraj nemali rýchlo k dispozícii vrtuľník a keď dorazili k brehu jazera, nemohli nájsť čln. Breivik stačil zastreliť 85 ľudí, než sa potom policajtom vzdal a nechal sa zatknúť. Jeho otec, ktorý je v dôchodku a žije vo Francúzsku, dnes povedal, že je v šoku a že sa o čine dozvedel vďaka internetu. So synom sa vraj nevidel od roku 1995.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu