Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Máte splachovací záchod? Klimatizáciu? Odpoviete pri sčítaní ľudu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tohtoročné sčítanie ľudu sa nezadržateľne blíži. Štatistický úrad, ktorý ho má na starosti, už zverejnil presný dátum, kedy sa uskutoční. Rovnako aj otázky, na ktoré budeme odpovedať. Topky sa pozreli na to, čo všetko treba o sčítaní vedieť.

Letmým pohľadom na tlačivo, ktoré nám v máji doručí štát, sa však ukazujú viaceré úskalia či sporné otázky. Termín, ku ktorému musia byť vyplnené údaje platné, je polnoc z 20. na 21. mája 2011. Všetko, čo sa udeje po tomto dátume, by sa už malo započítavať do ďalšieho sčítania v roku 2021. Po prvý raz v histórii bude sčítanie prebiehať v rámci celej Európskej únie v tom istom čase. Jeho súčasťou bude aj to slovenské a bude možné ho zaslať elektronicky. Ak Slovák žije napríklad vo Francúzsku, tlačivo vyplní podľa tamojších otázok.

Občania budú vypĺňať tri typy formulárov s tým, že typ A krížikujú všetci členovia domácnosti, typ B jedna osoba za byt a typ C jeden človek za celý dom.

Sporné body formulárov

- sčítanie sa má vykonať k 21. máju 2011 – sčítací komisári však začnú navštevovať naše domácnosti už od 13. mája do 6. júna. Informácie, ktoré poskytnete 13. mája už o týždeň nemusia byť aktuálne, a tak budú výsledky sčítania nepresné (v prípade úmrtia, narodenia členov domácností atď.).

- otázka vzťahov medzi členmi domácnosti – jednou z možností je i odpoveď – „osoba na čele bytovej domácnosti“ – kto však rozhoduje o tom, kto sa za takúto osobu môže označiť, nie je jasné.

- spôsob dopravy do zamestnania, do školy – medzi odpoveďami nájdete auto, MHD, autobus, vlak, možnosť pešo. Na ľudí, ktorí využívajú motocykel či bicykel, typický dopravný prostriedok pre obyvateľov Piešťan, sa akosi nemyslelo. Musia sa uspokojiť s možnosťou „iné“.

Zaujímavosti, ktoré so sebou prináša sčítanie ľudu

Štatistický úrad bude okrem iného zaujímať, či vlastníte auto, mobilný telefón alebo počítač. Vo formulári sa objaví i otázka, či je vaša domácnosť vybavená klimatizáciou, splachovacím záchodom, kuchynským kútom alebo na ktorom poschodí v paneláku bývate. Odpovede sa nebudú krúžkovať, ale krížikovať. Nezabudnite však, že údaje máte vypĺňať modrým alebo čiernym perom a tlačivo nemáte skladať, zničiť alebo poškodiť.

Vlnu záujmu vzbudzuje otázka vierovyznania. Na Facebooku vytvorili užívatelia viacero skupín, ktorými chcú ľudí upozorniť na to, že krížikovať nemusia jednu z cirkví, akoby to robili už zo zvyku, ale uviesť môžu možnosť „bez vyznania“. V susedných Čechách zase vzniklo hnutie Jedi, náboženský rytierský rád z filmových Hviezdnych vojen. Český štatistický úrad plánuje hlasy stúpencov tohto hnutia započítať. Ako informovali lidovky.cz, štatisti tak reagujú na aktivity ľudí, ktorí vyhlasujú, že sa k hnutiu prihlásia.

Prvé výsledky sčítania by mohli byť známe už na jeseň tohto roka (cca november 2011), uvádza sa na stránke Štatistického úradu. A prečo sa oplatí sčítať sa? Štatistický úrad našiel odpoveď. „Zapojiť sa do sčítania znamená zanechať generáciám, ktoré prídu po nás, správu o tom, ako sme žili my, ich predkovia.“

Vzory sčítacích formulárov nájdete na stránke http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=30516 .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu