Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Všetkých 42 obetí sa našlo, tragédiu prežil len jeden vojak

Obete štvrtkovej leteckej nehody AN-24 Zobraziť galériu (5)
Obete štvrtkovej leteckej nehody AN-24

Pátracie a záchranárske skupiny našli všetkých 42 tiel obetí havarovaného lietadla AN-24. Štvrtkovú tragédiu tak prežil len jeden vojak. Na palube lietadla bolo 43 osôb, z toho tri ženy.

Ako agentúru SITA informoval hovorca rezortu obrany Zenon Mikle, našla sa tiež čierna skrinka, ktorá bude zaslaná na expertízu.

Veliteľ vzdušných síl Juraj Baránek potvrdil, že lietadlo typu AN-24, ktoré vo štvrtok večer okolo 19:30 havarovalo pri maďarsko-slovenskej hranici, bolo po piatej generálnej oprave a životnosť malo ešte 4 500 letových hodín, najdlhšie však mohlo lietať do mája 2006. Vyrobené bolo 31. októbra 1969. Ministrovi obrany však nie sú známe skutočnosti, pre ktoré by lietadlá typu Antonov nemohli lietať. Minister zároveň poprel informáciu o tom, že tieto lietadlá mali byť už v minulosti vyradené. Príčina nešťastia ešte známa nie je. Zatiaľ je podľa neho známe len toľko, že pilot AN-24 si od riadiacej veže vyžiadal zodpovednosť za ďalší let. Nehlásil žiadny problém, ale spojenie sa zrazu prerušilo. Letel však po stanovenej trase, len začal klesať skôr, ako mal.

Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že ministerstvo obrany urobilo všetky povinné kroky, ktoré malo po tragédii vojenského lietadla urobiť a vyjadril presvedčenie, že urobilo prácu aj navyše. "Od prvej chvíle tragédie ma minister informoval o všetkom, čo sa stalo," uviedol dnes na tlačovej besede Gašparovič. Zároveň vyslovil uspokojenie nad tým, že vláda rozhodla o odškodnení pozostalých. Prezident rozhodol, že pred Prezidentským palácom budú štátne zástavy spustené na pol žrde na znak smútku už dnes od 12:00. Oficiálny štátny smútok podľa rozhodnutia vlády sa začne v pondelok o dvanástej. Prezident pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. "Je to tragédia pre nás všetkých. Zahynuli ľudia, ktorí si plnili svoju občiansku povinnosť a povinnosť ducha zachovávania mieru mimo svojej krajiny. Tam, kde mali zachraňovať život, prišli o život svoj," vyhlásil Gašparovič. Zároveň dodal, že s pozostalými smútime všetci.

Za zázrak označil primár anestéziologicko-resuscitačného oddelenia Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Peter Beluš, že jeden z vojakov prežil haváriu. Košickí lekári mu diagnostikovali opuch mozgu. "Vojaka k nám priviezli v šokovom stave o 3:15 maďarskí záchranári. Bol pri vedomí, ale dezorientovaný. Momentálne je pacient pod analgetikami a v umelom spánku. Je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Jeho stav je zatiaľ stabilizovaný a podrobuje sa mozgovému terapeutickému režimu,“ povedal na tlačovej besede primár Beluš. Vyvrátil pôvodnú informáciu, že pacient sa má liečiť na popáleninovom oddelení nemocnice v Šaci. Dodal, že nemá evidentné popáleniny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu