Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenské lietadlo, ktoré havarovalo v Maďarsku, neprevážalo zbrane ani muníciu

Jediného preživšieho previezli sanitkou do nemocnice v Košiciach. Zobraziť galériu (8)
Jediného preživšieho previezli sanitkou do nemocnice v Košiciach.

BUDAPEŠŤ - Slovenské vojenské lietadlo, ktoré vo štvrtok havarovalo na východe Maďarska, neprepravovalo zbrane, muníciu ani výbušniny. Na základe výsledkov prvej obhliadky o tom dnes informovala polícia Borsodskej župy.

Hovorca maďarskej polície László Garamvölgyi dnes nadránom na tlačovej konferencii v obci Hejce uviedol, že v lietadle AN-24 "zahynulo 44 ľudí. To je isté. A jeden prežil".

Maďarské zdroje potvrdili, že jediného preživšieho previezli sanitkou do nemocnice v Košiciach. O jeho zdravotnom stave maďarské zdroje nemajú žiadne informácie, Garamvölgyi však v noci nadnes v rozhovore s novinármi uviedol, že zranenia boli také vážne, že nepredpokladá, že by muž prežil.

Letoví dispečeri stratili kontakt s lietadlom vo štvrtok o 19.36 h. Približne v rovnakom čase - krátko po páde lietadla - začali úrady kontaktovať očití svedkovia, ktorí vypovedali, že stroj letel nezvyklo nízko. AN-24 sa zrútil na takmer 700 metrov vysoký vrch Borsos. Trosky lietadla sú roztrúsené v okruhu 200 metrov v ťažko prístupnom teréne, kde je asi pol metra snehu. Podľa svedkov lietadlo pri páde urobilo v lese pás široký 40 a dlhý 600 metrov.

Maďarská polícia dnes informovala, že pri štvrtkovej havárii slovenského vojenského lietadla neďaleko hraníc so SR zahynulo 44 ľudí. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v noci nadnes v Bratislave na tlačovej konferencii po mimoriadnom stretnutí s ministrami a predstaviteľmi Ozbrojených síl SR uviedol, že lietadlom cestovalo 43 ľudí: 28 vojakov, sedem osôb, ktoré poskytovali metodickú pomoc, a osem členov posádky.

Príčina pádu vojenského lietadla nie je zatiaľ známa. "Musíme preskúmať miesto nešťastia, potom prezrieť záznamy z radaru a vypočuť si nahrávku komunikácie medzi kabínou lietadla a leteckou vežou," upresnila hovorkyňa maďarského úradu pre bezpečnosť v doprave Erika Bajkóová v dedine Hejce vzdialenej od dejiska tragédie sedem kilometrov. Dedina bola najbližšie k miestu pádu lietadla AN-24, kam ešte úrady pustili novinárov.

V lietadle zahynul aj vikár OS SR Michal Štank
V slovenskom vojenskom lietadle AN-24, ktoré havarovalo vo štvrtok večer na severovýchode Maďarska zahynul aj vikár Ozbrojených síl a zborov SR pplk. Michal Štank. Agentúru SITA informoval riaditeľ tlačovej kancelárie KBS Jozef Kováčik.

Náčelník Generálneho štábu zriadil komisiu na vyšetrenie leteckej katastrofy >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu